O companie gigant cu fabrică în Cluj ține partea profesorilor: „În învăţământ nu ai un salariu motivant”

O companie gigant cu fabrică în Cluj ține partea profesorilor: „În învăţământ nu ai un salariu motivant”
| Foto: Ziua de Cluj

Compania Bosch cu fabrică în comuna Jucu, județul Cluj afirmă că este nevoie de salarii mai mari pentru profesori, deoarece veniturile dascălilor nu mai sunt motivante.

„De luni, au intrat în grevă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic din cauza salariilor.

Ieri, 25 mai 2023, cadrele didactice au organizat un protest, pe Buulevardul 21 Decembrie 1989, în fața Prefecturii Cluj

Director Bosch România: „În învăţământ nu ai un salariu motivant”

Grupul Bosch, unul dintre cei mai mari jucători de pe plan local. Compania a raportat afaceri de peste 500 mil. euro şi are aproape 10.000 de angajaţi. A fost primul investitor care a cerut veni­turi mai mari pentru profesori.

„O societate fără profesori bine pregătiţi şi un sistem sanitar solid nu este o societate care să se poată dezvolta sănătos. Există afinităţi de a lucra în învăţământ, menirea de a fi dascăl, nu neapărat pentru salariu. În învăţământ nu ai un salariu motivant, mediul privat este atrăgător acum. În trecut era mai atrăgător un job la stat. Acum, cele două categorii trebuie încurajate cu venituri lunare mai atrăgătoare“, spus Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch S.R.L. şi reprezentantul grupului Bosch în România, în contextul grevei din sistemul de învăţământ, potrivit ZF, citat de Mediafax.

Conform sursei citate, Bosch este în România al doilea cel mai dorit angajator din industria auto şi printre cele mai căutate companii de pe plan local, având peste 9.800 de angajaţi în România, din care peste 1.500 în cercetare şi dezvoltare.

De la Cluj-Napoca a comentat subiectul și Dragoș Damian, CEO-ul Terapia. Acesta spune că datoriile pe care le-a acumulat economia locală până în acest moment sunt cele care nu permit creşterea salariilor profesorilor.

Angajații din grădinițe și școli sunt astăzi la a treia zi de grevă generală. Potrivit sindicatelor, în Cluj, în prima zi de protest rata de participare a cadrelor didactice la greva generală se apropia de 80%.

Protestele continuă în toată țara întrucât creșterile salariale care au fost revendicate de către profesori nu sunt prevăzute în oferta Guvernului, ci doar carduri de sprijin, de 2.500 de lei, oferite în două tranşe - "Este o ofertă jignitoare", susţin sindicaliştii.

Un profesor debutant câştigă aproximativ 2.400 de lei lunar pe parcursul anului școlar, iar pe timpul vacanței circa 2.200 de lei. Un cadru didactic trebuie să petreacă aproximativ 25 de ani pentru a ajunge la un salariu de aproximativ 4.000 de lei și circa 40 de ani pentru a ajunge în vârful ierarhiei salarizării, adică la o creştere de 77%

Guvernanţii afirmă că nu pot creşte salariile profesorilor pe cât şi-ar dori dascălii pentru că nu sunt bani la buget.

Sindicaliştii atrag atenţia că mişcările de stradă vor continua şi săptămâna viitoare, existând riscul ca organizarea examenelor de Evaluare Naţională şi Bacalaureat să fie puse sub semnul întrebării dacă Guvernul nu va răspunde afirmativ solicitărilor legate de salarizare.

Comenteaza