O dronă a afectat aterizarea unui elicopter SMURD pe Cluj Arena. Apel către posesorii de drone: „Fenomenul este în creștere și aduce riscuri”

O dronă a afectat aterizarea unui elicopter SMURD pe Cluj Arena. Apel către posesorii de drone: „Fenomenul este în creștere și aduce riscuri”

În ultimii 4 ani, au fost înregistrate 30 de evenimente, în România, în care au fost implicate drone care au afectat desfășurarea activităților pe aeroporturi, potrivit datelor Autorității Aeronautice Civile Române.

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj a organizat, miercuri, 9 februarie 2022, o întâlnire de lucru care a avut ca subiect principal „Desfășurarea activităților de zbor în care sunt implicate aeronave fără pilot la bord (drone) în spațiul aerian național și prevederi ale cadrului legislativ european/național.

Datele oficiale arată că, pe parcursul anului 2021, s-a înregistrat o creștere a numărului de raportări cu privire la incidente în care au fost implicate drone, iar multe dintre acestea au avut loc în apropierea unor aeroporturi civile, afectând traficul aerian și, implicit, determinând pierderi financiare pentru companiile aeriene și aeroporturi.

Acest fenomen al dronelor este în creștere, aduce beneficii, dar și riscuri, mai ales dacă nu sunt utilizate corect. Riscul este în special pentru aeroporturi, dar și pentru comunitate. Posesorii de drone au responsabilități foarte importante. Le solicităm să verifice site-ul Autorității Aeronauticii Civile Române pentru a consulta cadrul legislativ.

Vom avea și o întâlnire cu deținătorii de drone din Cluj. Sunt zeci de mii de drone în România, iar în urmtării zece ani vor fi aproximativ 200.000. Așadar, facem un apel la utilizatorii de drone pentru conștientizare. Utilizarea dronelor pe culoarele de zbor ale aeroporturilor reprezintă un risc major”, a declarat directorul aeroportului clujean, David Ciceo.

Utilizarea incorectă a aeronavelor fără pilot la bord poate atrage contravenție sau infracțiune.

La ședința de lucru au participat reprezentanții Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj, ai Autorității Aeronautice Civile Române și ai altor instituții cu atribuții în domeniul siguranței și a ordinii publice.

Incident cu dronă la Cluj

Șeful de serviciu al Autorității Aeronautice Civile Române, Remus Dogaru, a afirmat că, la Cluj-Napoca, a avut loc un incident semnalat, în care a fost implicat un aparat de zbor ușor fără pilot la bord.

„O dronă a fost raportată de un elicopter SMURD deasupra zonei Cluj Arena. Aceasta era mult peste limita de 120 de m. Drona zbura la o înălțime de peste 2.800 de picioare, adică 900 m. Incidentul este încă sub analiză”, a spus Dogaru.

Comenteaza