O firmă de IT din Cluj, în topul celor mai dinamice din Europa; două pierd vârful clasamentului în ultimul an

O firmă de IT din Cluj, în topul celor mai dinamice din Europa; două pierd vârful clasamentului în ultimul an
O firmă de IT din Cluj e printre cele mai dinamice din Europa, relevă un studiu al companiei de consultanţă Deloitte.

România se află pe primul loc pentru al treilea an consecutiv în clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50. În acest an, România este prezentă în toate categoriile topului.

Rezultatele raportului Deloitte Technology FAST 50 2013 indică o nouă performanţă a României, care este prezentă în clasament cu şase companii, între care una din Cluj. 

În plus, pentru al treilea an consecutiv, compania de servicii turistice online Vola.ro s-a plasat pe locul 1 în ierarhie, înregistrând o rată de creștere a veniturilor de 5.729% în ultimii cinci ani, iar TeamNet International SA este prezentă în două categorii ale clasamentului - Fast 50 (locul 17) și Big 5 (locul 3). O altă premieră pentru ţara noastră este confirmarea poziţiei de lider pentru compania Insoft Development & Consulting SRL, în cadrul celei de-a treia secţiuni - Rising Stars.

„În mediul actual, inovaţia reprezintă o noţiune cheie în special pentru sectorul tehnologic şi nu ar trebui să lipsească din strategia managerilor de top ce îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu", spune Alina Mirea, Partener Audit Deloitte România, specializată în industriile Tehnologie, Media și Telecomunicații. „Companiile care oferă tehnologii şi servicii inovative şi diferenţiate au toate şansele să obţină rezultate spectaculoase pe parcursul următorilor ani. Prin performanţele înregistrate, finalistele noastre au dovedit că fac parte din această elită. Dorim să felicităm în mod special compania Vola.ro, care şi-a păstrat supremaţia în clasament timp de trei ani, precum şi compania INSOFT Development & Consulting SRL, ce a debutat anul acesta, clasându-se direct pe locul I în categoria Rising Stars".

Aflat la a 14-a ediție, Deloitte Europa Centrală Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, în funcţie de rata de creștere a veniturilor din ultimii cinci ani (2008-2012). De asemenea, companiile trebuie să dețină proprietate intelectuală care contribuie semnificativ la veniturile operaționale; sau să dedice o parte substanțială din venituri pentru cercetare și dezvoltare de tehnologie.

Conform metodologiei Fast 50, companiile candidate trebuie să fi raportat venituri anuale de cel puțin 50.000 de euro pe an în ultimii cinci ani, să aibă sediul în Europa Centrală, să fie controlate de antreprenori locali și să activeze pe piață de cel puțin cinci ani.

Pe lângă categoria principală, Deloitte recompensează și companiile de tehnologie care se afirmă rapid - categoria Rising Stars, pentru firme ce nu îndeplinesc criteriul activității de minimum cinci ani și care raportează venituri anuale mai mici. Începând cu ediția din 2010, a fost introdusă o nouă categorie - Big 5, pentru companii mari (cu cifre de afaceri de peste 25 de milioane de euro) a căror evoluţie este în continuare semnificativă, dar care nu mai înregistrează rate de creștere comparabile cu cele ale companiilor din Fast 50.

Lista finalistelor din România din acest an este formată din: Vola.ro SRL (din București, cu o creștere de 5.729% a veniturilor în perioada 2008-2012), TeamNet International SA (București, +639%), Crys Computers SRL (București, +431%), SmartTel S.A. (București, +288%), Fortech SRL(Cluj-Napoca, +286%) și Ingenio Software SA (București, +239%).

Fortech s-a clasat în fruntea topului şi anul trecut, când şase firme din România au intrat în clasament. De altfel, cu excepţia unei alte firme din Cluj, Accesa, şi a uneia din Bucureşti - Ingenio Software - componenţa topului a fost aceeaşi şi anul trecut: Vola.ro (locul 1, din Bucureşti, cu o creştere de 17.323% a veniturilor în perioada 2007-2011), SmartTel (locul 14, Bucureşti, 894%), TeamNet International (locul 16, Bucureşti, 870%), Crys Computers (locul 25, Bucureşti, 597%), Accesa (locul 28, Cluj-Napoca, 501%) şi Ingenio Software (locul 43, Bucureşti, 264%).


Cu un an mai devreme, în 2011, topul Fast 50 includea trei firme din Cluj: CoSoSys, Arobs Transilvania Software şi Fortech, în vreme ce în 2010 clasamentul includea două firme din Cluj - Fortech şi Arobs.


Concluzii Deloitte Central Europe Technology FAST 50

• Rata medie de creștere a companiilor din clasament a scăzut anul acesta la 671% față de 1.026% în 2012;
• Opt țări sunt reprezentate în clasament: Croaţia, Republica Cehă, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Ungaria;
• Polonia are cea mai bună reprezentare, cu 22 de companii, fiind urmată de Ungaria (8) și România (6);
• 22 companii au intrat în clasament pentru prima dată;
• La fel ca anul trecut, companiile dezvoltatoare de soluții software domină topul (29 companii), fiind urmate de Internet (13).

Ca și în edițiile anterioare, finaliștii din clasamentul regional vor fi în mod automat nominalizați în competiția Technology FAST 500 EMEA, care include companii din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Ceremonia de premiere Deloitte Technology Fast 500 EMEA 2013 va fi organizată pe 28 noiembrie, la Londra. Anul trecut, patru companii românești au fost incluse: Vola.ro (situată pe locul 3), SmartTel SA (158), TeamNet International SA (162) şi Crys Computers (247).

 

Comenteaza