Clujul a propulsat un start-up din Spania în Silicon Valley

Clujul a propulsat un start-up din Spania în Silicon Valley
Echipa spaniolă a profitat de competiția de la Cluj pentru a-și găsi investitori în SUA

Câștigătoarea competiției Startup Avalanche de la Cluj a avut ocazia să ia legătura cu marii investitori în tehnologia informației din Statele Unite, întâlnire mijlocită de AROBS Transilvania Software (ATS), companie locală extinsă la nivel mondial.

"Sprijin mediul de afaceri și comunitatea antreprenorială de 20 de ani, de când am înființat AROBS, pentru că noi am pornit de la o firmă de apartament. Sunt convins că unul dintre motoarele de dezvoltare a comunității este spiritul antreprenorial și m-am angajat să sprijin ideile inovative și cu potențial real prin multe dintre acțiunile și evenimentele noastre. Îi susțin pe tinerii antreprenori să meargă cu toată viteza înainte atunci când au găsit ceva ce funcționează, când lucrurile se întâmplă cum trebuie", a explicat Voicu Oprean, fondatorul AROBS.

Troop Travel, câștigătoarea concursului din cadrul Techsylvania 2018, a creat o platformă de reducere a costurilor de călătorie pentru companii. Sistemul analizează ofertele a 1.200 de companii aeriene și peste două milioane de hoteluri pentru a găsi cea mai bună soluție. În competiție au fost selectate în faza finală, din 280 de înscrieri, 14 startup-uri din 12 țări.

În Silicon Valley echipa s-a întâlnit cu reprezentanții Founders, un fond de investiții din San Francisco care a finanțat celebra companie SpaceX, dar a fost și unul dintre primii investitori ai Facebook, a explicat inițiatorul Troop Travel, Dennis Vilovic. Founders Fund a fost creat în 2005, iar în 2016 a ajuns la 3 miliarde de dolari investiți în companii precum Airbnb sau Spotify.

“Cele două săptămâni petrecute în Silicon Valley au fost absolut nebune. Am primit feedback de la  partenerii unor fonduri de investiții precum Plug’n’Play sau Y Combinator, chiar de la potențiali clienți. Am primit multe sfaturi despre cum trebuie să dezvoltăm un startup.  Această călătorie a fost precum un program personalizat de accelerare ori un incubator, dar axat exclusiv pe TroopTravel. Am analizat mult sfaturile primite și ne-am îmbunătățit modelul de business. Tot ce am învățat noi a avut un impact pozitiv asupra strategiei privind produsul nostru pe termen lung. A fost uimitor să vedem ce tehnologii se dezvoltă, iar nivelul de inovare pe care îl întâlnești acolo e incredibil. Să vezi cum funcționează ecosistemul startup-urilor din San Francisco e o adevărată inspirație", spune Dennis Vilovic.

Multinaționala de la Cluj

În decembrie, AROBS Pannonia a semnat un acord privind preluarea Skyshield Ungaria, firmă cu 1.200 vehicule monitorizate. AROBS Pannonia este filiala ATS, care face astfel un pas spre a deveni unul dintre cei mai mari jucători pe piața de monitorizare auto din Europa Centrală și de Sud-Est. În octombrie, AROBS semna un acord privind preluarea SAS Grup, care deține platforma Alarma.ro,  jucător în domeniul soluțiilor de monitorizare de flotă auto din România. În iulie, AROBS înființa noi filiale în Olanda și în Belgia: CoSo by Arobs și CoSo by Arobs BVBA. 800 de angajați și colaboratori activează în sediile AROBS din România, Germania, Olanda, Belgia, Ungaria, Indonezia, Republica Moldova. Principalii săi competitori pe piața IT clujeană sunt Endava, Softvision, NTT DATA România, TSE/Betfair și Iquest.

Comenteaza