O singură clădire din Cluj intră în top 10 imobile verzi

O singură clădire din Cluj intră în top 10 imobile verzi
Complexul din centrul Clujului este bine poziționat pe piața imobilelor verzi | Foto: The Office

Complexul de birouri The Office Cluj-Napoca este unicul imobil din județ care a reușit să pătrundă între primele 10 clădiri ecologice din România.

Cele mai bune punctaje la certificarea internațională BREEAM le au clădirile Lidl București, Penny Market Otopeni, Expo Business Park București, Vox Technology Park Timișoara și Isho Offices Timișoara, potrivit Wall Street. Aici The Office Cluj ocupă abia locul opt. La certificarea LEED primele poziții le ocupă Business Garden București, Timpuri Noi Square București, UBC 3 Iulius Town       Timișoara, Arctic Diamond Ulmi și Orhideea Towers București.

2019 a fost cel mai bun pentru segmentul de certificări sustenabile în România, potrivit datelor centralizate de BuildGreen, iar la nivel național s-a depășit pragul de 250 de clădiri verzi. Doar anul trecut au fost certificate sustenabil 40 de clădiri de birouri, centre comerciale, spații logistice, proiecte rezidențiale și fabrici. În ultimele 12 luni au fost obținute în Romania cele mai ridicate niveluri existente pe plan mondial pe schemele de certficare BREEAM și LEED - sistemele cele mai utilizate pentru certificarea sustenabilă a unui proiect.

"Perioada dificilă prin care trecem, cauzată de pandemia globală SARS-CoV-2, ar putea să își pună amprenta asupra modului în care sustenabilitatea va fi înțeleasă în viitor. Cele două scheme de certificare majoritare, BREEAM și LEED, lansează în mod regulat noi norme și reguli de certificare, fiecare set noi de reglementări fiind mai restrictiv, în principal datorită avansului tehnologic din ultimul deceniu.

Este posibil pe termen mediu să vedem un accent mai ridicat acordat noțiunii de wellbeing la locul de muncă, inclusiv pe decontaminare, ținând cont că vorbim de un număr ridicat de angajați.

Sperăm să asistăm la adoptarea pe scară largă a principiilor de dezvoltare sustenabilă și pe segmentul rezidențial, mai ales într-un context în care munca de acasă s-ar putea să devină o practică răspândită, deci o atenție mai ridicată la calitatea materialelor, a circuitelor de ventilație și chiar a unor suprafețe mai mari, care să includă și spații de lucru", spune Răzvan Nica, managing director BuildGreen.

Sursele alternative de energie, precum pompele geotermale sau panourile solare, ori fațadele inteligente care includ sisteme de umbrire sofisticate menite să reducă consumurile de energie dar și să îmbunătățească confortul angajaților, sistemele inteligente de încălzire și iluminare, în funcție de gradul de ocupare al clădirilor, și stațiile de încărcare pentru autovehiculele electrice reprezintă soluțiile tehnice implementate.

Datele BuildGreen arată că proiectele imobiliare care obțin un nivel ridicat de certificare sustenabilă vor înregistra un beneficiu dat de eficiența energetică de 25-35% în medie, confortul și productivitatea angajaților fiind mai ridicate.

Schema locală Green Homes a fost adoptată în ultimii ani de către tot mai mulți dezvoltatori și avem speranțe că segmentul rezidențial va deveni tot mai sustenabil pe termen mediu și lung. BuildGreen este liderul pieței locale de consultanță în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării clădirilor sustenabile din România.

Comenteaza