Video O tânără ingineră clujeancă reprezintă România în finala concursului european de energie sustenabilă: „Doresc să ajut companiile să fie mai eficiente energetic”

O tânără ingineră clujeancă reprezintă România în finala concursului european de energie sustenabilă: „Doresc să ajut companiile să fie mai eficiente energetic”
| Foto: Captură video - euenergyweek/YouTube

Timea Farkas, tânăra ingineră din Cluj-Napoca, totodată și student-doctorand la UTCN, este în marea finală a EU Sustainable Energy Week Awards, la categoria Young Energy Trailblazer, unde concurează alături de doi candidați din Franța, respectiv Portugalia.

Timea Farkas este o tânără clujeancă, student-doctorand în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). Aceasta se numară printre finaliștii EU Sustainable Energy Week Awards de anul acesta.

Unde o puteți vota pe clujeanca Timea, singura canditată din România la această categorie

Timea este nominalizată la categoria Young Energy Trailblazer, pentru efortul pe care îl depune în susținerea IMM-urilor din România în vederea îmbunătățirii eficienței energetice și concurează alături de doi candidați din Franța, respectiv Portugalia, și este singura candidată din România.

Câștigătorul va fi ales în urma unui vot public, deschis până la data de 18 Septembrie 2022, aici:

https://interactive.eusew.eu/awards-public-vote/young-energy-trailblazer 

Tânăra din Cluj este de asemenea și Research Engineer în cadrul companiei Servelect. Premiul „Young Energy Trailblazer” recompensează tinerii implicați în activități remarcabile, care susțin prin acțiunile lor tranziția energetică și inspiră acțiuni curajoase în domeniul energiei.

Timea Farkas: Scopul meu este să ajut companiile să fie eficiente energetic

Prin intermediul celor două proiecte H2020 pe care le gestionează, GEAR@SME și SMEmPower Efficiency, Timea contribuie la eliminarea barierelor care stau în calea implementării soluțiilor de eficiență energetică, oferind asistență tehnică și susținere IMM-urilor din România în eforturile lor zilnice pentru reducerea costurilor și a consumurilor energetice, cât și a emisiilor de CO2.

„În opinia mea, cunoștințele și conștientizarea reprezintă principalii combustibili ai tranziției energetice. Scopul meu este să ajut IMM-urile, prin gruparea lor în colective energetice, astfel încât să se motiveze și susțină reciproc în atingerea obiectivelor energetice și climatice stabilite pe termen scurt, mediu și lung. Prin activitatea mea, doresc să încurajez companiile să realizeze analize energetice și să ofere training-uri angajaților și factorilor de decizie, pentru a dobândi mai multe cunoștințe despre beneficiile multiple pe care le pot obține prin implementarea măsurilor de eficiență energetică”, a explicat tânăra din Cluj potrivit site-ului concursului.

Pasiunea ei pentru sustenabilitate a început în timpul studiilor universitare de licență, când a avut ocazia să studieze în cadrul Østfold University College din Norvegia, prin intermediul unei burse Erasmus. În urma acestei experiențe, a ales să se concentreze pe studierea surselor regenerabile de energie și a urmat un program de masterat în acest domeniu la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unde, în prezent, își finalizează studiile de doctorat. Pe lângă preocupările academice, pasiunea pentru sustenabilitate a determinat-o să își înceapă cariera în cadrul companiei de inginerie și servicii energetice Servelect, unde își desfășoară activitatea de Research Engineer.

„Timea reușește să schimbe părerile companiilor”

„Timea este o persoană care ne inspiră foarte mult, atât pe mine, cât și pe colegii mei, datorită implicării sale active în proiectele pe care le realizăm pentru beneficiarii noștri. În spatele fiecărei companii se află oameni. Timea reușește să le schimbe părerile, iar aceștia încep să acționeze atât în cadrul companiei, cât și acasă. De asemenea, Timea a contribuit la crearea cadrului necesar pentru stabilirea unor planuri de acțiune în ceea ce privește îmbunătățirea eficienței energetice, care acum pot fi reproduse și la nivelul altor IMM-uri”, spune Andrei Ceclan, Senior Energy Advisor în cadrul Servelect.

Conform Planului Național Integrat în domeniul Energia și Schimbărilor Climatice 2021-2030, România s-a angajat să aducă o contribuție echitabilă la realizarea țintei Uniunii Europene cu privire la decarbonare și să sprijine procesele de producție ecologică și utilizarea eficientă a resurselor de către IMM-uri. Nu doar în România, dar și în Europa, IMM-urile reprezintă 99% din totalul întreprinderilor, iar creșterea eficienței energetice în acest sector este obligatorie pentru atingerea obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană cu privire la energie și climă.

Activitățile desfășurate de Timea prin proiectele SMEmPower Efficiency și Gear@SME contribuie la punerea în aplicare a Pactului Ecologic European și sprijină Planul REPowerEU pentru a accelera tranziția către o energie curată și pentru a spori independența energetică a Europei.

Comenteaza