O treime dintre românii împrumutaţi şi-au refinanţat creditul iniţial

O treime dintre românii împrumutaţi şi-au refinanţat creditul iniţial
42% dintre români plătesc rate la un credit de consum, iar dintre aceştia o treime şi-au refinanţat deja creditul iniţial. 1 din 5 români care au un credit de consum se gândeşte la refinanţarea acestuia în perioada următoare, iar 30% spun că dacă ar avea nevoie urgent de o sumă suplimentară de bani ar apela la această variantă, arată un studiu iVox, comandat de Banca Românească.

Principalele avantaje ale refinanţării unui împrumut bancar sunt costurile mai mici şi accesul la dobânzi mai avantajoase decât în momentul în care a fost contractat creditul, cred 45% din respondenţi, iar cel mai important criteriu care ar conta în cazul alegerii unui credit de refinanţare ar fi costul (peste 55%). „Refinanţarea unui credit de consum a devenit o soluţie pentru mulţi români care doresc să-şi reducă efortul de rambursare la creditele deja contractate şi care au nevoie şi de o sumă suplimentară de bani. Creditele de refinanţare fără garanţii ipotecare sunt principalele produse vizate, chiar dacă acest lucru se traduce prin sume mai mici obţinute. Studiul comandat de noi arată că pentru majoritatea clienţilor perioada convenabilă de returnare în cazul unei refinanţări este de 3-5 ani", a declarat Dan Grigoriu, director retail la Banca Românească.

Cei mai mulţi respondenţi au declarat că în cazul unei refinanţări ar avea nevoie de o sumă cuprinsă între 1.000 şi 10.000 lei (42,67%) peste valoarea cumulată a creditelor refinanţate, 18,73% au indicat 10.000-20.000 de lei, 8,97% consideră că o sumă cuprinsă între 30.000 şi 40.000 lei ar fi cea potrivită, iar 7,45% declară că ar avea nevoie sub 1.000 de lei. La sondajul realizat online în perioada 1-30 septembrie au participat 8.600 de respondenţi. Dintre cei care au contractat un credit în ultimii ani, o treime l-au folosit pentru o investiţie în renovarea casei sau pentru achiziţia de mobilier (32,5%), în timp ce un sfert pentru a-şi cumpăra obiecte de valoare precum electronicele sau electrocasnicele. 18% dintre respondenţii care deţin un credit l-au contractat pentru a-şi acoperi cheltuielile curente. Majoritatea (93%) l-au luat de la o bancă şi doar 7% de la o instituţie financiară nebancară, iar principalele criterii luate în calcul în alegerea creditului de consum au fost costul (32,9%), rapiditatea de acordare (22,56%), suma maximă accesibilă (20,98%) şi banca sau instituţia finanţatoare (19,94%). În decizia de refinanţare a creditului cel mai mult cântăreşte criteriul costurilor mici (55,19%), urmat de suma suplimentară primită (13,44%). 12,14 % din respondenţi ar rămâne fideli aceleiaşi bănci de la care au şi creditul, iar pentru unu din 10 respondenţi cele mai importante beneficiile ataşate refinanţării ar fi bonusurile, conturile curente cu costuri zero. Rapiditatea de acordare a refinanţării şi documente puţine de completat au fost considerate principal criteriu doar de 6,18%.

Etichete
Comenteaza