Oamenii de afaceri: predictibilitatea, mai importantă decât cursul valutar

Oamenii de afaceri: predictibilitatea, mai importantă decât cursul valutar
Uşoara întărire a monedei naţionale faţă de euro din ultima perioadă le dă speranţe clujenilor. Cu toate că diferenţele nu se simt pentru cei cu rate la bănci sau cu plăţi în euro, clujenii speră că tendinţa de apreciere va continua.

Dacă vinerea trecută euro era cotat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,249 lei, luni a scăzut până la 4,241 lei, însă ieri s-a apreciat din nou, la 4,226 lei. “Pentru noi nu este importantă întărirea sau deprecierea euro, ci predictibilitatea, iar această variaţie se înscrie în zona de stabilitate. Semnalele sunt pozitive pentru acest an, mai ales că suntem acoperiţi cu contracte. La rândul lor, partenerii noştri au o acoperire cu contracte de peste 70%”, a declarat Peter Pal, vicepreşedinte al grupului EnergoBit.

 

 “Leul s-a întărit în ultimele luni. Este un lucru care îi avantajează pe cei care au de plată rate în euro, deşi îi dezavantajează pe exportatori. Pentru retail, pentru clienţii persoane fizice ai băncilor, chiar dacă nu este un câştig important, e un semnal de optimism, care ar putea susţine o apreciere, deşi tendinţa este dată de planul politic, iar la noi lucrurile sunt imprevizibile”, explică Adrian Robescu, director la Optima Finance.

 

 “Sunt mai mulţi factori care au determinat aprecierea monedei naţionale în ultima perioadă, mai ales ameliorarea percepţiei cu privire la economia internă, în urma comunicării datelor pe trimestrul IV de către Institutul Naţional de Statistică, care ar putea sugera că economia a atins minimul. Nu e exclusă posibila intervenţie a BNR pentru a retrage din excedentul de lei din piaţă, în condiţiile în care aprecierea leului ar contribui şi la atenuarea presiunilor inflaţioniste”, crede Andrei Rădulescu, analist la Target Capital.

 

Comenteaza