ŞOC LA CLUJ. Terapia: În 2-3 ani va pleca şi un mare producător de medicamente

ŞOC LA CLUJ. Terapia: În 2-3 ani va pleca şi un mare producător de medicamente
„Impactul închiderii fabrica Nokia va fi unul devastator atât pentru Cluj, cât şi pentru România", susţine directorul Terapia Ranbaxy.

„Va fi afectată industria atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Erau o mulţime de prestatori de servicii, de furnizori de materie primă şi de mâncare, de transportatori care vor avea dificultăţi majore. Noi nu suntem afectaţi direct, dar s-ar putea să fie furnizori comuni care să intre în faliment sau în insolvenţă”, susţine Dragoş Damian, director general al producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy.

„Atrag un serios semnal de alarmă politicienilor români, atât celor din arcul guvernamental, cât şi celor din opoziţie, să blocheze ordonanţa de instituire a taxei clawback pentru industria farmaceutică. În caz contrar, în 2-3 ani un puternic producător din industria farma va pleca din România. Noi avem un angajament faţă de Cluj şi vrem să ni-l respectăm, însă este foarte greu să facem aceasta în condiţiile actuale. De când sunt eu aici, niciun politician local nu ne-a călcat pragul să ne întrebe cu ce probleme ne confruntăm. România trebuie să ştie cum să îşi păstreze marii angajatori!”, a menţionat Damian.

Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă ce reglementează mecanismul de clawback, prin care producătorii farmaceutici vor fi obligaţi să plătească o taxă trimestrială raportată la valoarea consumului de medicamente, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate urmând să comunice fiecăreia valoarea procentului conform unei formule matematice. Noile măsuri sunt aplicabile de la 1 octombrie, a informat Ministerul Sănătăţii.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (APMG) a atras atenţia că noua taxă va duce la dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă, iar orice creştere a consumului de medicamente peste plafonul aprobat de stat va fi suportată integral de producători. "Dacă statul alocă 100 de milioane de lei pentru consumul de medicamente compensate, dar farmaciile vând doar de 150 de milioane, producătorii trebuie să plătească o taxă pe diferenţa de 50 de milioane", potrivit APMG.

Terapia Ranbaxy a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 376,2 milioane de lei. Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producător de medicamente din India, a preluat în 2006 de la fondul de investiţii Advent International 96,7% din acţiunile Terapia, pentru 324 de milioane de dolari. Grupul farmaceutic japonez Daiichi Sankyo a devenit acţionar majoritar al Ranbaxy după finalizarea achiziţiei a 64% din acţiuni, în 2008.

Comenteaza