Oferta chiriilor din Cluj, cea mai mare din ţară. Vezi cu cât poţi închiria o garsonieră

Oferta chiriilor din Cluj, cea mai mare din ţară. Vezi cu cât poţi închiria o garsonieră
Proprietarii apartamentelor din centrele universitare au redus chiriile cu până la 11% ca urmare a scăderii cererii, determinată de intrarea studenţilor în vacanţă, dar odată cu revenirea interesului pe piaţă aceştia vor opera creşteri, arată o analiză a portalului imobiliare.ro. Preţul pentru închirierea garsonierelor din Cluj-Napoca porneşte de la 120 euro pe lună.

Cluj-Napoca este oraşul cu cea mai vizibilă creştere a numărului de oferte de închiriere. În prezent, pe piaţă există cu 21% mai multe garsoniere de închiriat, cu 14% mai multe apartamente cu două camere şi cu 63% mai multe oferte care vizează închirierea apartamentelor cu trei camere, faţă de perioada de început a anului.

În acest oraş, chiria lunară pentru o garsonieră porneşte de la 120 de euro în Floreşti sau Dâmbul Rotund. În această perioadă, chiriile practicate pentru apartamentele cu două camere pornesc de la 150-180 euro/lună în Mănăştur sau Floreşti, iar cele pentru apartamentele cu trei camere - de la 250-280 euro/lună, în Zorilor, Gheorgheni, dar şi în Mărăşti şi Mănăştur.

În ţară, diferenţele de preţ ating şi 11% faţă de acum trei luni, cea mai mare scădere fiind întâlnită în cazul apartamentelor cu două camere din Iaşi. În Capitală, cele mai ieftine chirii se situează în jurul valorii de 150 de euro/lună, în timp ce la Timişoara, în această perioadă, preţul chiriilor la garsoniere poate coborî până la 100 euro/lună. În Cluj-Napoca, preţurile pentru închirierea unei garsoniere pornesc de la 120 euro/lună", se arată într-un comunicat al portalului.

Analiştii portalului apreciază că în ultima decadă a lunii august şi în septembrie, când cererea revine proprietarii vor creşte din nou chiriile.

"În marile centre universitare din ţară, Bucureşti, Timişoara, Iaşi sau Cluj-Napoca, de două ori pe an, la finalul anului universitar şi la începutul acestuia, studenţii au capacitatea de a schimba focusul pe piaţa rezidenţială, dinspre vânzări spre închirieri: în prima fază prin creşterea considerabilă a numărului ofertelor, determinată de eliberarea apartamentelor pe perioada verii, iar mai apoi prin revenirea cererii. Preţurile sunt afectate în consecinţă, scad cu câteva procente în iulie, pentru a creşte în septembrie", a declarat, în comunicat, Adrian Erimescu, director general al imobiliare.ro.

În Capitală scăderile de preţ sunt mai mici decât în celelalte centre universitare din ţară. Pe de-o parte, apartamentele închiriate de studenţi nu au o pondere la fel de mare ca în Timişoara sau Cluj-Napoca, iar pe de altă parte, aceştia nu se grăbesc să elibereze apartamentele la începutul vacanţei, mulţi rămânând în oraş pentru joburi de vară.

"Totuşi, în această perioadă pot fi găsite oferte foarte bune. Astfel, chiria unei garsoniere în zone precum Drumul Taberei sau Titan porneşte de la 150 de euro/lună. În cazul unui apartament cu două camere, chiria lunară porneşte de la 200 de euro/lună în Titan sau Berceni. Studenţii pot alege apartamente cu trei camere pentru preţuri care pornesc de la 250-280 de euro/lună în aproape orice mare cartier din Capitală", precizează sursa citată.

Şi în Timişoara proprietarii şi-au redus pretenţiile în această perioadă cu până la 4,5%. Astfel, în zona complexului studenţesc, preţul cerut pentru închirierea unei garsoniere mobilate, în stare bună, porneşte de la 100 de euro/lună în această perioadă. În acelaşi timp, pentru un apartament cu două camere, preţul chiriei porneşte de la 170-180 de euro/lună în Lipovei, Dacia sau la Centrul Bancar, iar pentru un apartament cu trei camere de la 250 de euro/lună în majoritatea zonelor din oraş.

Lansat în ianuarie 2000, imobiliare.ro are peste 21.000 de vizitatori unici pe zi.

 

Comenteaza