Olandezii de la Friesland se implică în fermele din Ardeal

Olandezii de la Friesland se implică în fermele din Ardeal

Grupul olandez FrieslandCampina a investit anul trecut 21 de milioane de euro în dezvoltarea companiei sale din Cluj. Banii sunt folosiți la majorarea capitalului social, creșterea capacității de producție, programe destinate fermierilor și noi produse.

“Fermele din Ardeal sunt singura noastră sursă de lapte pentru produsele Napolact. Prin urmare, parteneriatele pe care le-am dezvoltat cu fermierii sunt esențiale pentru noi. Vom face tot ceeea ce ne stă în putință pentru a-i susține și a ajuta în eforturilor lor de a livra produse de calitate”, a declarat Cornel Cărămizaru, director general FrieslandCampina România (FCR).

În 2018, acționarul principal a realizat o infuzie de capital de 20 de milioane de euro, acestei investiții adăugându-se 1,5 milioane pentru majorarea producției, noi produse și programe pentru fermieri. FCR colectează materie primă de la 1.000 de ferme din Transilvania și a lansat un program de susținere a producătorilor de lapte din regiune în vederea creșterii productivității în fermele partenere. Programul se derulează în 2019 cu o nouă serie de vizite de consultanță.

Anul trecut compania a avut afaceri de 416 milioane de lei, 75% dintre vânzări aparținând brandului Napolact. Aceasta s-a axat în special pe dezvoltarea gamei bio. Profitul net s-a ridicat la 12 milioane de lei. Principalii concurenți pe piața lactatelor din România sunt Fabrica de Lapte Brașov (cotă de piață de 12,68%), FCR (11,29%), Hochland (10,83%), Simultan (4,18%), Alpin Lux (3,08%), conform platformei financiare Termene.ro.

Grupul olandez care a cumpărat Napolact Cluj a anunțat în 2018 că renunță definitiv la una dintre fabricile sale, scoțând la vânzare atât hala de producție, cât și terenurile din jurul acesteia. Fosta fabrică din Carei nu mai era funcțională din 2015, producția fiind mutată la Cluj. La unitatea din Satu Mare munceau 130 de oameni.

Napolact a fost dizolvată acum patru ani, prin înglobarea sa în FCR. În 2006, Napolact a vândut fondului de investiţii Morava, cu 4,2 milioane de euro, spaţiile sale de pe Bd. 21 Decembrie, din Cluj-Napoca, unde funcţiona principala fabrică, şi s-a mutat pe Calea Baciului. 

Fabrica sa din Huedin şi-a încheiat activitatea de producţie în 2008, divizia de îngheţată a fost vândută grupului Unilever, iar unitatea de producţie de la Ţaga şi-a închis porţile, fiind luată în administrare de către fermierii clujeni, iar apoi de societatea Moldovan Carmangerie. FCR avea anul trecut 553 de salariați.

Comenteaza