Şomer de lux în Cluj. Indemnizaţie de şomaj cat un salariu de IT-ist

Şomer de lux în Cluj. Indemnizaţie de şomaj cat un salariu de IT-ist

Peste 250.000 de şomeri sunt înregistraţi în România, însă unii dintre aceştia primesc din partea statului indemnizaţii care ar face invidioşi aproape orice angajaţi.

În primele sase luni ale anului 2019 au fost plătite indemnizaţii de şomaj în valoare totală de peste 180 milioane de lei, suma in scadere fata de totalul de 206 milioane de lei platite in prima parte a anului 2018.

În timp ce salariaţii se plâng că salariile nu le ajung de la o zi la alta, există şi cazuri în care anumiţi şomeri beneficiază de indemnizaţii de şomaj extrem de consistente. Este vorba despre foşti directori şi manageri, care pot să ducă un trai mai mult decât decent şi ca şi şomeri.

Un clujean, fost inginer electronist, primeşte de la stat în fiecare lună suma de 5.788 de lei. El se află în top 10 indemnizaţii de şomaj la nivel naţional.

Top 10 indemnizaţii la nivel naţional (sume lunare şi funcţiile din care au plecat în şomaj).

Şomer de lux în Cluj. Indemnizaţie de şomaj cat un salariu de IT-ist

Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, somer este persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, in vigoare;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare, daca s-ar gasi un loc de munca.

sursa: wall-street.ro

Comenteaza