Omniasig plăteşte cel mai repede daunele auto, City Insurance, cel mai târziu

Omniasig plăteşte cel mai repede daunele auto, City Insurance, cel mai târziu
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat analiza dosarelor de daună aferente poliţelor auto obligatorii RCA avizate de societăţile de asigurare în semestrul II al anului 2016.

Dintre dosarele de daună deschise la asigurători, 84% au fost finalizate prin plată de către asigurători, 14,7% au fost dosare neachitate până la data raportării, iar 1,25% au fost respinse de la plată. Din 100.486 dosare plătite de către societățile de asigurare, 75% au fost raportate ca lăți integrale, iar 9,11%, ca parțiale.
 
Din numărul total de dosare de daună avizate, 89% au fost deschise pentru pagube materiale, 2,74% pentru vătămări corporale/decese și 7,38% pe acțiuni de regres. Cele mai multe dosare de daună au fost avizate la societatea Euroins, respectiv 32.025, ce reprezintă 26% din total piață, societatea menținându-se pe prima poziție ca și în semestrele II din 2015 și I din 2016.
 
Trei societăți au cumulat 65,49% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate: Euroins (26%), Asirom VIG (20%) și City Insurance (18%). Din totalul dosarelor de daună care au îndeplinit condițiile de acordare a despăgubirii solicitate pentru pagube materiale, 69% au fost achitate în termenul legal, înregistrându-se o creștere cu 27% față de semestrul I 2016. 
 
Omniasig a înregistrat cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună, respectiv 2,03 zile/dosar, cu un procent de 99,47% din dosare plătite în termenul legal. City Insurance a înregistrat cea mai mare durată medie de plată a dosarelor RCA, respectiv 29 de zile/dosar, societatea înregistrând și cel mai mare procent de dosare plătite peste termenul legal (69%).
 
Durata medie de soluționare a dosarelor de daună avizate pentru pagube materiale a fost de 55 de zile, în scădere cu 7% față de înregistrările din semestrul l al aceluiaşi an. 81% dintre dosare au fost soluționate în termenul legal (în termen mai mic sau egal cu trei luni), toate societățile înregistrând în semestrul II 2016 o durată medie de soluționare mai mică de 90 de zile.
 
Allianz-Țiriac a înregistrat cea mai mică durată medie de soluționare a dosarelor de daună  (42,59 zile/dosar). City Insurance a avut cea mai mare durată a mediei de soluționare a dosarelor de daună (73,21 zile), înregistrând valori cu 37% mai mici decât valorile înregistrate în semestrul I din 2016. Ponderea dosarelor de daună soluționate de către City Insurance în termen legal a crescut de la 36% în semestrul I 2016 la 61% în semestrul II 2016.
 
În urma acestei analize, pentru dosarele de daună avizate se constată o îmbunătățire a valorilor indicatorilor calculați pentru societățile de asigurare (durata medie de plată și durata medie de soluționare a dosarelor de daună) față de valorile înregistrate în semestrul I 2016.
 
Asigurătorii RCA au obligația de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliță RCA, potrivit pretențiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. 
 
Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare RCA, asigurătorii acordă despăgubiri în formă bănească pentru vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial; pagube materiale sau reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat; cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.
 
ASF este autoritatea națională pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcționare a celor trei sectoare, care însumează 10 milioane de participanți.

Comenteaza