Oradea vrea să detroneze Clujul în IT. Primăria le dă studenților casă și masă gratuit

Oradea vrea să detroneze Clujul în IT. Primăria le dă studenților casă și masă gratuit
Bolojan i-a explicat lui Boc, la Cluj, cum a rezolvat problemele de urbanism din zona centrală

Primăria municipiului din Bihor a lansat programul „Realizează-te în Oradea!”, care își propune să devină un sprijin pentru angajații și companiile ce activează în tehnologia informației. Oradea vrea să devină noul pol IT al României prin burse pentru elevii de la mate-info, casă și masă pentru studenți, taxe mai mici pentru companii.

În fiecare an, Primăria Oradea va avea bugete dedicate proiectelor din IT, desfășurate în municipiu și se va asocia cu antreprenori consacrați din domeniu, însă ușa este deschisă și pentru cei din alte orașe, care vor să dezvolte afaceri IT la Oradea, conform platformei de resurse umane Angajatorul Meu.

„Nu o primărie schimbă fața unui oraș și nu un guvern rezolvă problemele cetățenilor, ci o primărie și un guvern sprijină cetățenii să schimbe fața unui oraș și a unei țări. Industria va ajunge la un nivel de consolidare, care nu ne va mai permite ca, doar bazându-ne pe industrie, să susținem acest ritm de dezvoltare. Oradea nu are o politică de a acorda gratuități de ordin social, ci una de a investi în dezvoltare”, spune primarul Ilie Bolojan.

Pachetul de măsuri cuprinde constituirea unui fond de investiții pentru susținerea start-up-urilor orădene, reducerea impozitului pe proprietate pentru spațiile utilizate de companii, susținerea financiară a studenților la specializări axate pe un curriculum din IT, organizarea de întâlniri ale liceenilor cu reprezentanții firmelor locale, încurajarea elevilor să se înscrie la facultățile locale cu specializare în IT.

„În cinci ani, Oradea va concura cu cele mai mari orașe în IT. Noi, cei din sfera IT, nu vom fi doar niște arbitri; vom participa cu fonduri proprii și vom oferi mentorat. Din patriotism local mi-aș dori să ofer din experiența mea celor care vor să rămână și să-și dezvolte afacerea aici. Îmi doresc să încurajez antreprenorii să-și facă produsul propriu, pe care apoi să-l vândă, nu să vindem inteligența ca materie primă”, susține Gabriel Ciordaș, CEO al companiei Smartware.

Acum programul prevede acordarea de burse de 200 lei/lună pentru elevii orădeni din clasele XI-XII, profilul real, specializarea matematică-informatică. Bursa va fi finanțată din bugetul local și se acordă elevilor din clasa a XI-a, din semestrul II, iar pentru cei din clasele de a XII-a, pe tot parcursul anului școlar. Pentru 2018-2019, bursele se vor acorda, pentru clasele a XI-a și a XII-a, din februarie 2019.

Alte măsuri sunt alocarea de fonduri din bugetul local, pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea și masă ale studenților din alte localități, care învață la specializări cu un curriculum axat pe IT, acordarea de facilități fiscale (reducerea impozitului pe clădiri) pentru imobilele în care își desfășoară activitatea firmele de IT, din 1 ianuarie 2019, și constituirea unui fond de investiții local, prin aportul municipiului și al unor companii tech, pentru a sprijini start-up-urile locale din IT.

Reprezentanţii industriei IT, desemnaţi în Consiliul Consultativ pentru Antreprenoriat şi Inovare în IT – for constituit la începutul acestui an, de către clusterele ARIES Transilvania şi Cluj IT -, s-au reunit luni la Primăria Cluj-Napoca, informează un comunicat de presă transmis de municipalitate, precizând că aceasta a fost cea de-a doua întrunire a Consiliului Consultativ din acest an.

Clujul își revizuiește strategia
Strategia pentru Cluj-Napoca, un oraş inteligent – componenta de e-guvernare şi IT din cadrul strategiei de dezvoltare a municipiului 2014-2020 se afla în curs de actualizare la primărie. ”Colaborarea între industria IT şi administraţia locală a început cu formularea strategiei de e-guvernare, parte a strategiei municipiului Cluj-Napoca, în 2014. O parte dintre proiectele propuse au fost abordate, iar alte iniţiative ulterioare, inovatoare, au fost implementate împreună cu industria IT locală, dar strategie pentru un oraş inteligent presupune abordarea mai multor tematici, astfel că e necesară actualizarea iniţiativei iniţiale pentru a fi acoperitoare şi adaptată evoluţiei tehnologice”, au subliniat reprezentanţii companiilor. ”Industria IT clujeană este o forţă de necontestat, un motor pentru economia Clujului şi un avantaj competitiv al nostru pe termen lung, alături de Universitate şi de tinerii care au ales să studieze şi să lucreze aici”, spunea primarul Emil Boc.
Comenteaza