Orăşelul din oraş. Gigantul care are buget de dezvoltare jumătate cât Clujul

Orăşelul din oraş. Gigantul care are buget de dezvoltare jumătate cât Clujul
O societate reprezentativă pentru Cluj va investi anul acesta peste jumătate din banii pe care îi are la dispoziţie, pentru dezvoltare, întregul oraş.

Banca Transilvania (BT), al treilea jucător din piaţa bancară naţională, este un uriaş al Clujului. Şi-a inclus 183,6 de milioane de lei în  planul de dezvoltare pe 2016, adică peste jumătate din bugetul pentru dezvoltare al întregului oraş. Cluj-Napoca are 348 de milioane de lei puşi deoparte anul acesta pentru parkinguri, asfaltări, cumpărarea de mijloace de transport în comun şi alte proiecte, din totalul de peste un miliard care formează bugetul pe 2016.

Defalcat, BT are pregătiţi 54 de milioane de euro în clădiri, 74,7 milioane în IT şi carduri, 13,7 în securitate, 26,4 în proiecte speciale şi 14,7 milioane de lei în capitolul „diverse".

Pe de altă parte, sectoarele strategice pe care Banca Transilvania vrea să le finanţeze sunt agricultura, producţia industrială, exporturile, sectorul medical şi proiectele cofinanţate din fonduri europene. Totodată, banca intenţionează să se orienteze către segmente noi de activitate cum ar fi industriile creative şi profesiile liberale şi vrea să dezvolte activităţile de factoring pentru clienţi. Creşterea calităţii portofoliului de credite, dezvoltarea aplicaţiilor de internet & mobile banking şi dezvoltarea proiectului microcredite se află pe lista de priorităţi ale Băncii Transilvania.

Pe partea de depozite, banca a bugetat pentru 2016 o creştere de circa 5% până la 40,4 mld. lei. Totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienţi anul trecut a fost mai mare cu 27,8% faţă de nivelul din 2014.

Cei de la bancă se aşteaptă la un profit pe măsură: 848 milioane de lei în 2016, faţă de 767 milioane în 2015. Conducerea BT mizează anul acesta creşterea creditării brute cu circa 6%.

În 2015, banca a raportat un profit net contabil de 2,4 miliarde de lei, ca urmare a înregistrării câştigului de 1,6 miliarde de lei din tranzacţia de preluare a Volksbank România.

Banca din Cluj a reuşit anul trecut să majoreze soldul împrumuturilor acordate cu peste 40% după achiziţia Volksbank, stocul de credite nete depăşind 25 miliarde de lei. Soldul creditelor brute a fost în 2015 de 27,7 miliarde de lei, iar în acest an banca vrea să ajungă la 29,5 miliarde lei.

Activele Băncii Transilvania au avansat anul trecut la 47,3 miliarde de lei, iar pentru acest an instituţia de credit se aşteaptă la un avans al activelor cu 5,3%, până la 49,8 miliarde de lei.

 

Comenteaza