Oraşul de o stea

Oraşul de o stea
Ultima ediţie a celebrului Ghid Verde Michelin prezintă Clujul ca pe un oraş cu o circulaţie intensă şi zgomotoasă, cu parcări insuficiente şi cu hoteluri nerenovate.

Ghidul Verde Michelin, reper în domeniul turistic mondial, prezintă Clujul, în ediţia sa din 2008, ca pe un oraş de o stea faţă de Bucureşti, Braşov sau Timişoara, care “merită să fie parcurse”, ori Sibiu “care face toţi banii”. Clujului i se reproşează circulaţia intensă şi zgomotul, dar plusează cu universităţile şi atracţiile culturale. 

 

“După ce treci de primul moment de consternare cauzat de zgomot şi circulaţie, aşa de intensă, încât pare lipsită de reguli, Clujul îşi descoperă adevărata lui faţă: aceea a unui oraş universitar animat, cu atmosferă călduroasă şi cu un centru istoric care păstrează numeroase comori”. Aşa începe descrierea municipiului Cluj-Napoca în Ghidul Verde Michelin, ediţia de România. Ghidul are un caracter pronunţat cultural cultural, dar oferă şi informaţii despre hotelurile şi restaurantele ce pot fi accesate.

 

Acesta oferă şi detalii exacte, cum ar fi preţul plătit pentru parcarea în centrul Clujului, 1,5 lei/oră, respectiv 9 lei/zi şi orele între care parcarea se plăteşte. “Parcarea este o problemă, de unde derivă interesul de a alege un hotel care să aibă parcare”, se precizează în Ghidul Michelin. Traficul şi zgomotul sunt prezente constant pe parcursul publicaţiei.

 

“Incadrată de clădiri frumoase de toate stilurile, această piaţă dreptunghiulară ar putea fi agreabilă fără circulaţia intensă şi zgomotoasă care transformă pământul plan pe care se înalţă catedrala gotică într-un fel de sens giratoriu”, se specifică în Ghidul Michelin.

 

Punctele forte ale Clujului sunt considerate caracterul universitar şi atracţiile culturale, în special Muzeul de Artă şi Muzeul Etnografic. “Centrul cultural, ştiinţific şi universitar din Transilvania numără astăzi nu mai puţin de nouă universităţi. Studenţii şi profesorii vin din multe ţări, astfel că rezultă o atmosferă tinerească şi cosmopolită, care domneşte în oraş: teatre, locuri pentru expoziţii, centre culturale, cafenele întreţin o atmosferă constantă”, arată Ghidul Verde.

 

“Atât muzeografia sa modernă, cât şi bogăţia colecţiilor alcătuiesc unul din cele mai frumoase muzee de etnografie din ţară. Punctul forte al vizitei este, fără îndoială, colecţia superbă de costume prezentate pe manechine. De văzut neapărat!”, adaugă specialiştii Michelin. Biserica romano-catolică Sf. Mihail, Catedrala mitropolitană ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, Biserica franciscană, Palatul Banffy sau Muzeul de Istorie a Transilvaniei sunt alte puncte de atracţie scoase în relief. Ghidul Michelin se referă şi la arhitectura hotelurilor clujene: “Dacă scările au alură, cu marmură şi lustre, camerele merită puţină întinerire”.

 

“Camerele nerenovate sunt foarte confortabile, în detrimentul faptului de a fi practice: ca să te întorci din centrul oraşului trebuie să faci o veritabilă incursiune pe teren abrupt”. Producătorul de anvelope Michelin a lansat recent un ghid turistic în care sunt prezentate principalele destinaţii din România. Acesta cuprinde 22 de hărţi, 600 de adrese, dintre care 400 de locuri de cazare şi restaurante şi 160 de fotografii, fiind vândut în şapte ţări europene.

 

“Intitulat Ghidul Verde, colecţia de destinaţii turistice a fost editată în limba franceză în 12.000 de exemplare şi va fi vândut, la preţul de 15,40 euro, în Franţa, Germania, Elveţia, Austria, Belgia, Canada, Luxemburg”, a declarat pentru Agerpres redactorul-şef al Colecţiei Ghidul Verde Michelin, Anne Teffo. “Opt situri româneşti au fost desemnate cu cea mai înaltă distincţie a Ghidului Verde - a se vedea neapărat: mănăstirile din Bucovina, Maramureşul, Dragomirna, Sibiul, Transfăgărăşanul, Horezu, Prejmerul şi Delta Dunării”, a afirmat Anne Teffo.

 

 

Criză de restaurante

 

“Clujul este un oraş în schimbare. Dacă pleci şi te întorci după trei luni, totul e schimbat. în Franţa nu e aşa, lucrurile sunt mai fixe. Atât la Cluj, cât şi în România, poate cu excepţia Bucureştiului, nu prea găseşti un restaurant care să fie cu adevărat restaurant, adică să nu se confunde cu braseria, unde cineva merge, bea o bere şi pleacă”, susţine omul de afaceri francez Alain Allain, stabilit la Cluj de 15 ani.

 

 

Câte stele dă Michelin

 

Braşov              **

Bucureşti         **

Cluj-Napoca      *

Constanţa           *

Iaşi                      *

Oradea                *

Târgu Mureş      *

Timişoara         **

Sibiu               ***

Sighişoara        **

 

Legenda:

* Interesant

** Merită vizitat

*** Face toţi banii

Comenteaza