Orban: Datele arată că în primul trimestru România a înregistrat cea mai mare creştere economică

Orban: Datele arată că în primul trimestru România a înregistrat cea mai mare creştere economică
| Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, unde a fost chemat pentru a prezenta măsurile de relansare a economiei şi de diminuare a efectelor negative ale pandemiei de coronavirus, că datele arată în că în primul trimestru România a înregistrat cea mai mare creştere economică, iar situaţia este departe de a fi aşa de gravă cum încearcă unii să o prezinte.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Orban: Cea mai mare parte a domeniilor de activitate au rămas în funcţiune

”Probabil antevorbitorul nu a trăit în România în ultima perioadă şi nu a văzut ce s-a întâmplat în ultimele luni. Restricţiile de activităţi în domeniul economic au fost determinate de riscul la adresa vieţii şi sănătăţii oamenilor. Au fost restricţii limitate. Cea mai mare parte a domeniilor de activitate au rămas în funcţiune. România a înregistrat cea mai mare creştere economică. Situaţia economică în România este departe a fi atât de gravă cum încearcă unii să o prezinte. Nu am oprit niciun şantier. Atât investiţiile publice, cât şi cele din PNDL şi de la nivel local. În ceea ce priveşte zecile de mii de firme cărora nu li se suspendă plata creditelor. E OUG care permite companiilor să îşi amâne plata ratelor pe o perioadă de nouă luni până la finalul anului”, a declarat Orban, după un discurs extrem de dur la adresa Guvernului rosit de fostul premier Victor Ponta, al cărui grup parlamentar a solicitat prezenţa lefului Executivului în Parlament.
 
În ceea ce priveşte  sectorul HORECA, Orban a declarat că a stat de vorbă cu oameni care înţeleg realităţile.
”Am stabilit o serie de lucruri pe care să le facem în continuare. Impozitul special nu a fost plătit în această perioadă, a fost redus impozitul pe clădiri sau taxa pe clădiri. Am oferit un mare ajutor, peste 120 de mii de angajaţi din Horeca au beneficiat de şomajul tehnic”, a relatat Orban.
”Am să mă refer la viitor. E important cum reclădim economia românească”, a anunţat Orban, care a vorbit despre un model bazat pe stimularea creşterii economice, nu a consumului, un model care are limite şi a dus la dezechilibre ecnomice. 
 
”Ce se poate produce în România, trebuie produs în România, iar Guverrnul să fie partenerul fiecărui investitor. Pe agricultură avem dependenţă de importuri pe fertilizanţi”, consideră premierul.
 
”Pregătim un plan pentru punerea în prim plan a investiţiilor, pe inovare, creşterea competitivităţii, creşterea procesării în economia românească”, a declarat premierul.
El a precizat că România exportă  70 la sută cereale vrac şi animale vii, lucruri cu valoare adăugată minimă. 
 
El crede că în România trebuie să folosim cuprul în mod inteligent, să facem bare de cupru pentru a genera produse cu valoare adăugată.
 
”Nu a existat un proiect ambiţios în care să alocăm sume uriaşe pentru infrastructură, de transport, energetică, sanitară. A trebuit să venim noi la guvernare pentru a semna contractele de finanţare pe spitalele regionale”, a afirmat Ludovic Orban.
 
El afirmă că sunt 5.000 de credite aprobate prin IMM invest.
 
El a menţionat instiuirea unui fond de investiţii pe modelul polonez.
”La fel trebuie să facem şi noi, managementul să fie asigurat de oameni care ştiu să aloce resursele financiare. Ne gândim la scheme de ocupare, programe ample de ocupare a forţei de muncă disponibilizate. 800 de mii de români caută loc de muncă şi să folosim toate instrumentele pentru a susţine plata salariilor pentru cei care reangajează pe cei din somaj tehnic sau pe cei care caută un loc de muncă”, a indicat prim-ministrul.
Prezenţa premierului în Parlament are loc la solicitarea grupului parlamentar Pro Europa.

Tema dezbaterilor politice este "Măsuri de relansare a economiei României şi de atenuare a efectelor negative provocate de epidemia de coronavirus".

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Etichete
Comenteaza