Video Foto Orban, la prezentarea noilor echipamente de securitate ale aeroportului Cluj: "Este un model de dezvoltare”

Orban, la prezentarea noilor echipamente de securitate ale aeroportului Cluj: "Este un model de dezvoltare”
Ludovic Orban, la prezentarea noilor echipamente de securitate ale aeroportului Cluj: “Aeroportul din Cluj este un model de dezvoltare”
Ludovic Orban, la prezentarea noilor echipamente de securitate ale aeroportului Cluj: “Aeroportul din Cluj este un model de dezvoltare”
Ludovic Orban, la prezentarea noilor echipamente de securitate ale aeroportului Cluj: “Aeroportul din Cluj este un model de dezvoltare”

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a participat vineri la Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj la prezentarea noilor echipamente de securitate, achiziționate în cadrul a două proiecte finanțate din fonduri europene.

Fostul premier Ludovic Orban a declarat la evenimentul de prezentare a noilor echipamente că sectorul aviației a fost unul dintre cele mai afectate în pandemie.

"Am încercat să venim cu măsuri de susținere ca să depășim acest șoc care a afectat funcționarea aeroporturilor. Odată cu revenirea la normalitate este important ca noi să susținem dezvoltarea în continuare a infrastructurii de transport. Aeroporturile sunt extrem de importante - creșterea calității serviciilor, creșterea traficului pe aeroporturi sunt indicatori care arată dezvoltarea economică. Aeroportul din Cluj-Napoca este un model de dezvoltare, este un aeroport care a crescut spectaculos și care, sunt convins, odată cu depășirea pandemiei, va relua procesul de dezvoltare pe care l-a avut în ultimii 10-15 ani, astfel încât să devină unul dintre cele mai importante aeroporturi din zonă", a spus Ludovic Orban.

La eveniment a participat și actualul ministrul al Afacerilor Interne, Lucian Bode, cel care a semnat contractele în calitate de ministru al Transporturilor. Acesta a precizat că, pe lângă cele două proiecte implementate deja, mai există une proiect pentru aeroportul din Cluj-Napoca.

"Mai avem și alte proiecte pe Aeroportul din Cluj-Napoca, unul în derulare, cel legat de calea de rulare, în paralel cu pista, în total trei proiecte cu co-finanțare de 2%, fonduri europene în proporție de 98% - vorbim de aproximativ 23 de milioane de euro", a declarat Lucian Bode. 

Acesta a spus și că, în pandemie, Aeroportul din Cluj-Napoca a beneficiat de 30% din totalul ajutoarelor de stat acordate de Guvern aeroporturilor din țară, reprezentând aproape 2 milioane de euro.

Directorul Aeroportului din Cluj-Napoca, David Ciceo, a precizat că cele două proiecte implementate sunt foarte importante pentru Cluj și că sunt cele mai performante la nivel mondial. 

"Proiectele sunt funcționale, au fost achiziționate de către aeroport, sunt operate de către SRI, brigada anti-tero și sunt cele mai performante la nivel mondial. Aceste aparate sunt aproape ca un computer tomograf - orice obiect poate fi scos, individualizat și analizat în trei dimensiuni", a explicat David Ciceo.

Valoarea proiectului „Echipamente scanare bagaje de mână standard C3 cu sistem integrat automat de management / returnare a tăvilor”, – cod SMIS 2014+ 120737 este de 19.106.751,79 lei, iar finanțarea nerambursabilă din partea U.E și de la bugetul de stat este de 14.620.603,30 lei, echivalentă cu 98 % din valoarea totală eligibilă. Cel de-al doilea proiect - “Echipamente de detecție explozibil Standard 3 de tip CTX”, Cod SMIS 2014+ 120703 are o valoare de 23.288.619,60 lei, iar finanțarea nerambursabilă din partea U.E și de la bugetul de stat este de 17.851.085,50 lei echivalentă cu 98 % din valoarea totală eligibilă.

Comenteaza