Ordonanța 153/2020: O nouă categorie de facilități fiscale pentru companii

Ordonanța 153/2020: O nouă categorie de facilități fiscale pentru companii

Ordonanța de urgență 153/2020 publicată pe 4 septembrie a introdus, printre alte modificări legislative, o nouă facilitate fiscală care vizează contribuabilii plătitori de impozit pe profit, impozit pe venitul microîntreprinderilor și impozit specific unor activități.

De ce este binevenită această facilitate și ce impact ar putea avea ea asupra economiei românești ne explică mai jos Dan Schwartz, Managing Partner al RSM Romania — una dintre cele mai respectate companii de servicii profesionale de audit, taxe și consultanță din țară, cu peste 25 de ani de experiență pe piața locală. Tot despre acest subiect, dar și despre alte facilități care vizează impozitele datorate de către companii discută pe 2 octombrie specialiștii din departamentul de taxe al RSM, într-un webinar dedicat mediului de business.

Spre deosebire de facilitățile fiscale acordate anterior pentru mediul de afaceri, care vizau companiile afectate de contextul economic generat de pandemia Covid-19, facilitatea fiscală introdusă prin ordonanța 153 acordă bonificații contribuabililor care își propun (și reușesc) să își maximizeze profiturile și implicit capitalurile proprii — contribuabili care investesc, care rețin în companie profiturile obținute, care descurajează pierderile și distribuțiile de dividende.

Această facilitate, care constă în reducerea impozitului pe profit anual datorat cu procente cuprinse între 2 și 10%, este disponibilă pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, impozit pe venitul microîntreprinderilor, și impozit specific unor activități — fie că sunt societăți comerciale sau sedii permanente înregistrate în România ale unor societăți comerciale din spațiul economic european. Reducerile vor fi accesibile pentru următorii 5 ani (2021-2025); capitalul propriu ajustat va fi calculat pentru fiecare an pentru care se acordă facilitatea, prin raportare fie la anul precedent, fie la anul 2020.

Dimensiunea reducerilor variază în funcție de evoluția capitalurilor proprii pozitive — creșterile de la an la an, de exemplu, sunt recompensate cu reduceri între 5 și 10%, pe când creșterile față de anul 2020 (an de referință) sunt recompensate cu 3%. Ordonanța acordă o deducere de impozit pe profit de 2% chiar și societăților care nu înregistrează creșteri de capital propriu, dar care prezintă în situațiile financiare de la sfârșitul anului un capital propriu pozitiv, îndeplinind totodată condiția prevăzută de Legea nr. 31/1990 referitoare la ponderea capitalului propriu în capitalul social (anume, ca acesta să reprezinte cel puțin 50% din capitalul social al entității). Cu alte cuvinte, companiile care înregistrează pierderi acumulate a căror valoare diminuează valoarea capitalului propriu nu vor putea beneficia de această reducere decât dacă își vor rezolva problema corelării capitalului propriu cu capitalul social.

Inițiativa promite un impact pozitiv asupra economiei românești. Sunt șanse mari ca ea să contribuie la asanarea economiei românești prin transformarea companiilor care înregistrează pierderi acumulate de mulți ani în companii care prezintă situații financiare pozitive — companii care sunt de fapt profitabile și nu pierzătoare, așa cum le arată situațiile financiare în momentul de față. Sigur că există situații normale în care companiile pot prezenta pierderi: atunci când se află la stadiul de start-up, în care necesită investiții, atunci când accesează o piață nouă, sau dacă activează în anumite domenii (precum energie sau automotive). Apoi, se mai pot înregistra pierderi pentru un anumit interval de timp datorită unor conjuncturi nefavorabile sau unui management ineficient. Dar o companie care înregistrează cu consecvență pierderi independent de domeniul de activitate și de momentul vieții, pentru o perioadă nelimitată și fără să dispară de pe piață, reprezintă o problemă din punct de vedere fiscal.

În al doilea rând, și poate cel mai important, criteriile pentru acordarea acestei facilități fiscale sunt stabilite astfel încât să încurajeze companiile care își dezvoltă activitatea, care urmăresc realizarea de profituri pentru dezvoltarea activității, și nu pentru consumul propriu al acționarilor. Astfel, se contribuie la creșterea și dezvoltarea economică — impactul acestei facilități fiscale se va vedea cu siguranță în evoluția viitoare a mediului de afaceri și a economiei românești.

Despre acest subiect, precum și despre alte facilități fiscale introduse prin Ordonanțele 29/2020, 33/2020, și 99/2020 vor discuta Doina Georgescu, Head of Tax RSM Romania, și Adrian Șerban, Senior Tax Manager RSM Romania în cadrul unui webinar ce are loc pe 2 octombrie, la ora 10:00. Mai multe detalii despre subiectele care vor fi dezbătute și despre cum puteți participa la acest webinar sunt disponibile aici 

Comenteaza