Organizatorii marilor festivaluri din Cluj: "Dacă ne anunță regulile cu două luni înainte, nu le putem ține"

Organizatorii marilor festivaluri din Cluj: "Dacă ne anunță regulile cu două luni înainte, nu le putem ține"
Organizatorii de evenimente vor să afle cât mai repede "regulile jocului" | Foto: Electric Castle

Guvernul trebuie să grăbească stabilirea criteriilor de reluare a evenimentelor, deoarece sezonul pentru marile festivaluri din Cluj este foarte limitat, altfel Untold sau Electric Castle, care implică un volum mare de muncă, riscă să fie din nou anulate, avertizează organizatorii.

"Premierul ne-a promis vineri, la Cluj, că săptămâna viitoare o comisie interministerială va dezbate toate aspectele tehnice care țin de organizarea din nou a evenimentelor culturale. E bine că există o viziune integrată, până acum vorbeam cu un minister, dar alt minister nu știa nimic.

Trebuie să știm foarte bine care vor fi regulile jocului, adică putem să facem un eveniment cu un maximum de 1.000, de 2.000 de oameni? Anul trecut, ca să respectăm regulile de distanțare impuse, a trebuit ca la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), la proiecțiile din Piața Unirii, să nu se adune 4.000 de oameni, ci 500. 

La festivalurile muzicale în aer liber, precum Untold sau Electric Castle, este și mai complicat, deoarece sezonul este foarte limitat, din iunie până în octombrie, iar dacă vom afla regulile cu doar două luni înainte, nu se mai poate face nimic, pentru că acestea impun o mobilizare foarte mare și mulți oameni în organizare. Și deja ne aflăm în luna aprilie!", spune Renate Roca-Rozenberg, director de comunicare al festivalurilor TIFF și Electric Castle.

Vestul e cu un pas în față

Aceasta a menționat că țările din Vestul Europei sunt mult mai avansate în privința organizării marilor festivaluri. "Referindu-ne la spațiul britanic, Scoția și Irlanda au spus că le vor organiza, la fel și Danemarca. Germania practică un sistem de asigurare a organizatorilor, în sensul că aceștia pot să antreneze cheltuieli pentru festivaluri, iar dacă vor fi anulate, li se vor rambursa sumele respective. În Spania s-a constituit, de asemenea, un fond de garantare.

În România nu ai siguranța că vei primi acești bani înapoi, deci organizatorii sunt mai reticenți. Industria evenimentelor este cea mai afectată din țară deoarece aici de un an totul este blocat, spre deosebire de hoteluri și restaurante, care au putut să funcționeze la capacitate redusă și au beneficiat și de anumite compensații din partea statului, care deocamdată lipsesc în sectorul cultural, unde zeci de mii de oameni au rămas fără obiectul muncii".

Condiționați de campania de vaccinare

Premierul Florin Cîţu a avut o întâlnire vineri, la Cluj, cu reprezentanții industriei evenimentelor. "Noi, cei din sectorul hoteluri-restaurante nu am fost invitați; poate ne consideră încă prea mici, dar vor ajunge și noi o forță care va fi luată în seamă", remarcă Raimonda Boian, coordonator PR al Asociației Horeca Cluj. 

"Împreună cu primarul Emil Boc, am avut o întâlnire cu organizatorii de mari evenimente și mă bucur că mesajul a fost foarte bine înţeles. Putem să vorbim de festivaluri, concerte, de revenirea la o viaţă normală doar cu o campanie de vaccinare de succes. Obiectivul la nivel naţional e de a redeschide economia în condițiile vaccinării a 35% din populație", a declarat premierul. 

Comenteaza