Orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est este binevenită, anunță ministrul Energiei

Orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est este binevenită, anunță ministrul Energiei
| Foto: facebook Virgil Popescu

Oficialul român participă în această perioadă la forumul Baku Energy Week, alături de reprezentanți ai unor state din Europa și Asia, dar și reprezentanți ai mediului privat.

Orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est şi Balcani este binevenită, având în vedere că disponibilitatea gazelor va continua să fie o provocare în viitorul apropiat, consideră ministrul Energiei, Virgil Popescu.

"Cu această ocazie am transmis că ar fi o greşeală să credem că vom avea parte de un an uşor. Ci din contră. Este nevoie să intensificăm cooperarea pentru a duce mai departe obiectivul de a diversifica sursele şi rutele de aprovizionare cu gaze naturale, precum şi cu energie curată.

Prin urmare, orice propunere pentru un proiect suplimentar de transport de gaze în Europa de Sud-Est şi Balcani este binevenită, având în vedere că disponibilitatea gazelor va continua să fie o provocare în viitorul apropiat", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

El a reafirmat că România va continua să susţină Republica Moldova în aprovizionarea cu energie şi va diversifica sursele de producţie. Potrivit ministrului Energiei, în România energia nucleară este o componentă importată a viitorului mix energetic.

"Cu energia obţinută la Unităţile 3 şi 4, dar şi de la reactoarele modulare mici vom putea aproviziona şi pe viitor Republica Moldova. Cooperarea şi investiţiile sunt acţiuni cheie pentru a obţine independenţa şi securitatea energetică", a mai arătat Virgil Popescu.

La panelul cu tema "New energy order in the transition period", desfăşurat în cadrul forumului de la Baku, ministrul Energiei a dialogat cu Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Azerbaijan, Baroneasa Nicholson of Winterbourne, trimisul comercial al prim-ministrului britanic pentru Azerbaidjan, Cristina Lobillo Borrero, director al Energy Policy-Directorate General for Energy, Comisia Europeană, Jozef Sikela, ministrul Industriilor şi Comerţului din Cehia, Lin Shanqing, Vice Administrator al Administraţiei Naţionale pentru Energie, China, Musadik Malik, ministrul de stat pentru petrol, Pakistan, Peter Sztaray, secretar de stat pentru Securitate Energetică, Ungaria, Constantin Borosan, secretar de stat la ministerul Energiei, Republica Moldova, Guy Lentz, secretar general la International Energy Charter şi de Gordon Birrell, vicepreşedinte executiv la BP.

Comenteaza