OUG privind amânarea ratelor, rediscutată: fără dobândă la dobândă

OUG privind amânarea ratelor, rediscutată: fără dobândă la dobândă

Guvernul a rediscutat luni OUG care permite amânarea pentru 9 luni a plății ratelor la creditele bancare pentru persoane fizice și juridice.

Cererile către bănci pentru amânarea ratelor pot fi depuse în 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei care prevede această măsură, termenul iniţial fiind astfel extins, a anunţat luni ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, în debutul şedinţei de Guvern.

"Am extins la 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei perioada până la care să se facă o cerere către bancă (pentru amânarea ratelor, n.r.). Iniţial termenul era până la sfârşitul perioadei de stare de urgenţă", a precizat Cîţu.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a arătat că dobânda pentru creditele ipotecare nu se mai capitalizează, iar celor care solicită amânarea ratelor şi au restanţe la plată li se dă posibilitatea să îşi aducă creditele la zi până la momentul în care solicită această suspendare.

"Să aibă creditele la zi la momentul solicitării suspendării obligaţiei de plată. Să aibă creditele plătite", a explicat ministrul Finanţelor.

Ordonanţa de urgenţă privind suspendarea ratelor a fost aprobată în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută. Potrivit actului normativ, plata ratelor se poate suspenda, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, pe o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.

Ministrul Finanţelor a anunţat vineri că normele de aplicare a ordonanţei vor intra în discuţia Guvernului "foarte rapid, săptămâna viitoare luni sau joi". 

Comenteaza