Pandemia a avut și o parte bună: banii pentru pensia privată s-au înmulțit în 2020

Pandemia a avut  și o parte bună: banii pentru pensia privată s-au înmulțit în 2020
| Foto: Playtech.ro

Pilonul 2, cel al pensiilor private obligatorii, a avut profit. Astfel, românii au acum peste 75 de miliarde de lei adunați în conturi.

În Pilonul 2 sunt prinși 7,5 milioane de români. Datele arată însă că doar jumătate dintre ei contribuie la acest sistem lună de lună. Per total, Pilonul 2 a fost pe plus anul trecut, în ciuda pandemiei, și a avut un profit de 6%, transmite site-ul Stirileprotv.ro.

Specialiștii spun că fondurile din Pilonul 2 de pensii au produs un câștig net pentru participanți de 900 milioane de euro. Datele administratorilor de pensii arată că pandemia a avut un efect negativ de scurtă durată. În vreme ce unii angajați și-au pierdut locul de muncă, alții au compensat prin salarii mai mari. Un cont din Pilonul 2 are în medie 10.000 de lei.

Diferențele de la un viitor pensionar la altul sunt uriașe, în funcție de salarii și de cât timp au contribuit. De exemplu, în top este o persoană care are deja adunați peste 1 milion de lei.  Cum pentru mulți români pensia de stat nu va fi suficientă, speranțele lor pentru un trai mai bun se îndreaptă spre Pilonul 2.

În prezent, angajații contribuie cu 3,75% din salariul brut la Pilonul 2 de pensii. Iar în timp, în conturile de pensii s-au strâns 75 de miliarde de lei.

Comenteaza