Paradisul Bitcoin-ului. Aici poți cumpăra aproape orice prin intermediul criptomonedei

Paradisul Bitcoin-ului. Aici poți cumpăra aproape orice prin intermediul criptomonedei

De la bibelouri şi tacos până la benzină şi chiar case, se poate cumpăra aproape orice în El Salvador cu Bitcoin.

Criptomonedele au continuat să se prăbuşească în această săptămână, miliarde de dolari fiind şterse din valoarea unor token-uri precum Bitcoin. Prăbuşirea afectează investitorii din întreaga lume, inclusiv guvernul din El Salvador.

Ţara din America Centrală a investit milioane de dolari în Bitcoin şi a făcut ca acesta să devină mijloc legal de plată în urmă cu nouă luni, încurajând oamenii să îl folosească pentru tranzacţiile zilnice. Cumpărarea cu criptomonedă atât de la vânzătorii stradali, cât şi de la marile lanţuri de magazine este o experienţă remarcabilă.

Decizia preşedintelui Nayib Bukele de a transforma criptomoneda în mijloc legal de plată înseamnă că, teoretic, aceasta trebuie să fie acceptată acum de toate întreprinderile, alături de cealaltă monedă din El Salvador, dolarul american, potrivit BBC.
 
Însă ultima prăbuşire a criptomonedelor a generat mai multe întrebări cu privire la această politică, în special în ceea ce priveşte utilizarea a aproape 100 de milioane de dolari din fonduri publice pentru a cumpăra Bitcoin - fiecare achiziţie fiind sărbătorită de preşedinte printr-un tweet.
 
Cele 2.300 de bitcoini ale ţării valorează acum jumătate din cât a plătit guvernul pentru ele, dar ministrul de finanţe a respins criticile, spunând că există "un risc fiscal extrem de minim".
 
Locul în care a început mişcarea Bitcoin din El Salvador este El Zonte, un mic oraş de surfing şi pescuit de pe coasta de sud. Aici, în 2019, un donator anonim a oferit unui grup de fani ai criptomonedelor prima dintre numeroasele donaţii mari de Bitcoin.
 
Nimeni nu recunoaşte că ştie cine este el sau ea, dar înţelegerea a fost că oraşul putea păstra monedele digitale cu condiţia să nu fie convertite în dolari.
 
Ideea a fost de a crea prima economie circulară Bitcoin din lume, în care oamenii pot fi plătiţi în Bitcoin - un sistem de numerar pe internet peer-to-peer - şi pot trăi din această monedă.
 
El Zonte a primit până în prezent aproximativ 350.000 de dolari de la binefăcătorul său anonim, o sumă semnificativă pentru acest oraş sărăcăcios, dar frumos, cunoscut acum şi sub numele de Bitcoin Beach.

Comenteaza