Parc de biodiversitate în Hoia. Costă 30 de milioane de lei

Parc de biodiversitate în Hoia. Costă 30 de milioane de lei
| Foto: USAMV

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca se pregăteşte să reamenajeze o zonă de 64 de hectare din Hoia.

USAMV și Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) au semnat proiectul ”Modernizare infrastructură educațională Hoia pentru desfășurarea activităților didactice și practice destinate învățământului agricol”.

Cu termen de finalizare 31 octombrie 2020, noua biobază va fi deschisă pentru vizitare și comunității clujene. Investiţia se ridică la 30 de milioane de lei, iar fondurile provin europene provin prin intermediul ADRNV, cu o cofinanțare de 3% din partea universităţii clujene. 

Studiul de fezabilitate a fost elaborat de societatea Proiect Constrex Consulting, iar proiectul care prevede modernizarea infrastructurii didactice şi educaţionale pentru activităţi necesare învăţământului agricol va fi finanţat pe axa nr. 10 a Programului Operaţional Regional, îmbunătățirea infrastructurii educaționale.

Biobază pe 64 de hectare în Hoia 

Proiectul a fost prezentat și Comisiei de urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, dată fiind amplasarea biobazei de 64 ha în intravilan, și a primit toate avizele necesare. ”Este un proiect important pentru universitatea noastră, ca bază didactică și de cercetare, cu o gamă largă de rase de animale domestice, dar și reptile și pești, precum și pentru agrement în Cluj-Napoca.

Această biobază va fi deschisă și pentru vizitarea de către publicul larg, astfel că o considerăm o investiție importantă și pentru oraș. Pentru realizarea acestui proiect, apreciem înțelegerea și sprijinul primăriei, cu care am și realizat designul acestui proiect, pentru a răspunde astfel atât cerințelor planului urbanistic general, cât și cerințelor USAMV”, a apreciat rectorul Cornel Cătoi.

Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii (FZB) derula și anterior numeroase activități didactice, practice și de cercetare cu studenții, iar pe piața din Cluj există și o tradiție la nivel de produs local, brânza de Hoia.

”Încercăm să conservăm atât materialul biologic, pe care țara noastră l-a exploatat și dezvoltat în timp ca rase și hibrizi autohtoni, cât și o parte din biotehnologiile tradiționale (pe lactate și brânzeturi) în vederea conectării cu piața produselor tradiționale de ultimă generație”, a declarat decanul FZB, Daniel Dezmirean, managerul proiectului.

Turn de belvedere şi acvariu cu tunel
 
La ora actuală, baza USAMV de la Hoia, aflată în vecinătatea Parcului Etnografic, cuprinde şapte construcţii vechi (saivane, fânare, bazin de apă), însă proiectul prevede ridicarea a încă 23 de construcţii. Conform unui articol ZIUA de CLUJ, publicat în decembrie 2017, pavilioanele pentru animale vor fi create pe structură uşoară, demontabilă, care să le permită acestora să stea atât la adăpost, cât şi în aer liber. Acestea vor găzdui bizoni, zimbri, căprioare, nutrii, veveriţe, păuni, lebede, raţe, gâşte, păsări de curte (găini, cocoşi, curcani), hamsteri, dar şi cai, bivoli, oi, vaci sau capre.  

Construcţia cea mai spectaculoasă va fi însă un acvariu pe 1.540 mp, cel mai mare din Transilvania, cu tunel vizitabil, care va include specii de peşti autohtoni sau exotici. În acest perimetru mai sunt prevăzute un turn cu belvedere peste tot parcul, un centru de apiterapie, un pavilion tehnologic, sere, iar energia necesară va fi produsă de o centrală de biogaz. 

Comenteaza