Parcul industrial din Turda, pe lista scurtă a industriei auto americane

Parcul industrial din Turda, pe lista scurtă a industriei auto americane
Parcul Industrial Arieş (PIA), o investiție greenfield a fondului Europa Capital Emerging Europe (ECEE), a fost selectat ca potențială locație pentru mutarea facilităților de producție ale unei companii mari din SUA cu activitate în industria componentelor auto.

În ultimele șase luni, aceasta a prospectat mai multe locații deoarece vrea în 2016 să-și relocheze o parte dintre facilitățile de producție existente. Odată mutată producția, vor fi create cel 100 de locuri de muncă de la începutul operațiunilor în România, urmând a fi angajate până la 600 de persoane până în 2021. ECEE nu a făcut public numele investitorului interesat. 
 
„Compania americană a subliniat beneficiile orașului Turda ca destinație de producție, în contexul unei rate ridicate a șomajului la nivel local, dar și a unei forțe de muncă pregătite, persoane cu mare experiență, foști angajați ai societăților industriale ce au fost închise în ultimii ani. 
 
Ne bucurăm că putem atrage firme naționale și internaționale care vor să beneficieze de costurile reduse pe care le oferim celor care aleg parcul nostru. Ne concentrăm pe generarea de investiții importante la Turda, dar și pe facilitarea mijloacelor necesare pentru generarea de oportunități de muncă pentru locuitorii din Turda”,
spune Erik Gustafson, Head of Asset Management for ECEE.    
 
Prima fază din PIA a fost finalizată în 2016, în urma unei investiții de 4 milioane de euro, ce include investiții în utilități și infrastructură terestră. PIA se întinde pe 54 ha, ceea ce înseamnă, la finalizarea proiectului 225.000 mp de facilități industriale și logistice. La un grad de ocupare complet, PIA poate genera 5.000 de noi locuri de muncă.  
 
ECEE este un fond de investiții imobiliare axat pe piețele europene. Începând cu 1995, managerii săi au creat şapte fonduri imobiliare și au realizat 90 de tranzacții în 18 țări, însumând 9 miliarde de euro. ECEE face parte din Rockeffeler Group International, o filială a Mitsubishi Estate. 
 
Fondul este prezent pe piața imobiliară din România din 2007, unde a investit 50 de milioane de euro în sectoarele industrial și rezidențial. În Bucureşti, prin ECEE s-au construit 225 de apartamente noi, alte 700 de unități fiind estimate până în 2018.

Firmele de componente auto dau năvală la privaţi

Primul parc industrial privat înfiinţat în judeţ, Arc Parc Dej se întinde pe 40 ha. Principalele companii cu activitate în zonă sunt Trelleborg (Suedia), Fujikura (Japonia) şi Sauter (Germania), toate cu activităţi în domeniile componentelor auto. În Cluj există trei parcuri industriale publice, subordonate Consiliului Judeţean şi administrate de societatea Tetarom.

Comenteaza