Parlamentul a aprobat amânarea plății chiriei. Doar pentru cei cu contract

Parlamentul a aprobat amânarea plății chiriei. Doar pentru cei cu contract

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat amânarea plății chiriilor pentru cei care întâmpină dificultăți la plată din cauza scăderii veniturilor. 

Forul decizional al Parlamentului României a aprobat proiectul de lege care permite scutiri de la plata chiriei pentru perioada stării de urgenţă. A fost o inițiativă care a trecut cu 220 voturi pentru, 77 împotrivă şi doar 7 abţineri, conform Playtech. Proiectul merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Proiectul are ca obiect de reglementare amânarea la cerere de la plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru, locuinţe pentru operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă semnificativ şi persoane fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă.

„Locatarii – operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat – a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe”, se precizează în proiect.

Plata chiriilor pentru aceste categorii de locatari va fi efectuată de către organul fiscal teritorial competent, în contul locatorilor, la cererea acestora. Pentru a beneficia de amânarea la plata chiriei, locatarii respectivi trebuie să pună la dispoziţia organului fiscal teritorial competent orice fel de act justificativ care să ateste imposibilitatea plăţii chiriei în perioada specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar.

Există și câteva condiții în care se poate cere amânarea chiriei. Cea mai importantă dintre ele – chiria lunară specificată în actul adiţional dintre locator şi locatar este mai mică, cel mult egală cu chiria din februarie 2020, este de maximum 10.000 de lei pentru operatorii economici pentru fiecare locaţie şi maximum 2.000 de lei pentru persoane fizice, pentru o singură locaţie.

Cererea poate fi depusă şi prin poştă electronică la o adresă de e-mail care va fi afişată pe pagina de internet a fiecărui organ fiscal teritorial. Locatarii vor fi obligaţi apoi să achite chiriile lunare a căror plată a fost amânată prin act adiţional între locator şi locatar organului fiscal teritorial competent care a plătit aceste chirii, eşalonat, în rate egale, după perioada în care plata a fost amânată, până la 31 decembrie.

În cazul în care locatarii nu îşi îndeplinesc această obligaţie, organul fiscal teritorial competent procedează la executarea silită a creanţelor nerecuperate.

loading...
Comenteaza