Parlamentul European şi statele membre, acord privind salariul minim la nivelul UE

Parlamentul European şi statele membre, acord privind salariul minim la nivelul UE

Negociatorii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns marţi la un acord cu Parlamentul European privind regulile comune pentru garantarea unui salariu minim care să asigure "un nivel de trai decent".

Președinția Consiliului UE și negociatori ai Parlamentului European au ajuns la un acord politic pentru stabilirea unui cadru european al salariului minim prin care să fie asigurate salarii minime statutare adecvate, cu precizarea că suma nu va fi neapărat aceeaşi în toate ţările.

Textul prevede reguli obligatorii pentru cele 21 de state europene unde există deja salarii minime. În aceste cazuri, se va impune o transparenţă sporită a modalităţii de stabilire a salariului minim şi se va facilita creşterea acestuia, transmite AFP.

Statele din UE unde nu există salarii minime - Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia şi Suedia - nu sunt obligate să introducă această prevedere legală; nivelurile veniturilor sunt deja determinate prin negocierile colective.

Suedia şi Danemarca au avertizat însă marţi că se vor opune textului. Acesta va putea fi totuşi adoptat cu majoritate calificată, la următoarea reuniune a Consiliului UE.

Cele 21 de state vizate trebuie să evalueze, cu ajutorul unui coş de bunuri şi servicii la preţuri reale, dacă salariul minim legal existent este suficient pentru un nivel de trai decent. Se va ţine seama de condiţiile socioeconomice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivităţii şi de dezvoltarea pe termen lung, arată un comunicat al Parlamentului European.

Conform acordului, guvernele pot aplica şi valori de referinţă, cum ar fi procentajele din salariul mediu brut.

Co-raportoarea social-democrată olandeză Agnes Jongerius a declarat că viitoarea reglementare va reduce inegalităţile salariale şi va face presiuni pentru ca lucrătorii cel mai prost plătiţi din Europa să beneficieze de salarii mai mari.

România susţine Directiva salariului minim

România susţine Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare, a transmis ministrul Muncii, Marius Budăi.

"Salut acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene! România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare! Acordul a fost obţinut chiar de Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie!", a scris ministrul, marţi, pe pagina sa de Facebook.

Salariile minime se încadrau în 2021 între 332 de euro în Bulgaria şi 2202 euro în Luxemburg. 

Comenteaza