Parteneriat între CJ şi Primăria Iclod pentru un abator în judeţul Cluj VIDEO

Parteneriat între CJ şi Primăria Iclod pentru un abator în judeţul Cluj VIDEO
În judeţul Cluj nu există niciun abator autorizat. Aşa că fermierii îşi vând animalele vii, la preţuri mult mai mici decât dacă le-ar comercializa tăiate. Consiliul Judeţean a încheiat un parteneriat cu Primăria Iclod pentru a construi anul viitor, pe un teren al comunei, un abator în valoare de un milion de euro, ce va fi administrat de o societate a forului judeţean. În proiect s-ar putea implica şi asociaţiile de fermieri.

Clujul nu are abator. Fermierii se plâng că în fiecare primăvară sunt nevoiţi să-şi vândă animalele vii la intermediari, care le duc la abatoare din alte judeţe sau chiar din străinătate. În apropierea există abatoare doar la Bistriţa şi Zalău, dar sunt prea mici pentru necesităţile crescătorilor de bovine şi ovine din Cluj.

"Între noi producatorii si produsul final exista o veriga, intermediarii, pt ca ei au forta de a veni si a aduna multe animale si le duce la Botosani sau in cel mai fericit caz la Bistrita", a precizat Călin Fărgaciu, preşedintele asociaţiei crescătorilor de bovine Cluj.

"În momentul de faţă nu avem unde să facem abatorizarea. trebuie să mergem la Zalău unde este un abator mic. Şi atunci le vindem la preţuri derizorii la cei care le duc la Botoşani sau în Bulgaria la Vidin", a menţionat Traian Fărcaş, preşedintele asociaţiei crescătorilor de ovine Cluj.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean estimează că abatorul va costa circa un milion de euro şi va fi finalizat anul viitor.

"La sfârşitul acestui an vom şti termenul cand se va finaliza. noi intentionam să-l finalizăm în anul viitor. motiv pentru care o să facem toate demersurile pentru a asigura surse de finanţare", a subliniat vicepreşedintele CJ Cluj, Ioan Oleleu.

Primarul din Iclod spune că terenul de 5.000 de metri pătraţi are toate utilităţile necesare.

"Este în vecinătatea staţiei de epurare a comunei Iclod care va fi gata anul viitor în iunie. are canalizare, apă, curent electric, transformator electri de înaltă tensiune", a arătat Emil Pârţoc, primarul din comuna Iclod.

În Cluj nu mai funcţionează niciun abator de aproape doi ani. Ultimul a fost închis după ce proprietarul său a decedat.

 

Comenteaza