Patronii de restaurante din Cluj: "Suntem hărțuiți de stat și de furnizori, la un pas de faliment"

Patronii de restaurante din Cluj: "Suntem hărțuiți de stat și de furnizori, la un pas de faliment"

Proprietarii de hoteluri și restaurante din Cluj, grupați într-o federație națională, cer de urgență decuplarea sectorului de rata incidenței Covid, creșterea salariului minim în domeniu, reducerea la jumătate a impozitelor și taxelor locale pe doi ani.

Federaţia Patronatelor din Industria Ospitalităţii (FIO) solicită un plan de relansare a sectorului cu termene clare şi care să includă deconectarea sectorului de la rata incidenţei de orice fel începând cu 1 iunie, o creştere a salariului minim pentru acest domeniu, similară celei din sectorul de construcţii, reducerea taxei pe valoarea adăugată pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9 la 5%.

Operatorii din turism cer autorităţilor scăderea la jumătate a impozitelor şi taxelor locale pentru anul acesta şi cel următor, decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat reactivat în câmpul muncii şi posibilitatea utilizării facilităţilor pentru angajaţi concomitent.

“A venit momentul ca guvernul să deschidă o uşă largă acestei industrii, ajunsă aproape în pragul falimentului, şi să lanseze un plan de redresare, cu termene clare care să includă cele mai importante propuneri ale industriei HoReCa: deconectarea domeniului de la rata incidenţei de orice fel, reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este reactivat în câmpul muncii cât şi posibilitatea utilizării facilităţilor pentru angajaţi concomitent, introducerea unei facilităţi fiscale pe salarizare şi creşterea salariului minim, similare celei din sectorul de construcţii, pentru HORECA.

PFIO solicită reducerea cu cel puţin 50% a tuturor taxelor şi impozitelor locale pentru 2021 şi 2022 şi reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, de la 9% la 5%, rambursarea rapidă a creanţelor reprezentând TVA, deblocarea măsurii 2 şi remedierea situaţiei aferente măsurii 3 şi amânarea ratelor la credite precum şi regândirea procesului de eşalonare a datoriilor provenite din taxe şi impozite”.

Aceasta transmite guvernului că măsurile de relaxare, aşa cum au fost prezentate în ultimele zile, lasă loc doar de presupuneri şi de speranţe mai mult decât de certitudini. Potrivit organizaţiei, industria ospitalităţii a fost unul dintre cele mai lovite sectoare de la începutul pandemiei, ajungând să funcţioneze mai mult din inerţie şi nu pe baza unor prognoze clare sau a unui ajutor financiar constant şi stabil.

“De la începutul campaniei de vaccinare ne-am manifestat sprijinul direct pentru acţiunile desfăşurate de guvern şi am stabilit împreună cu autorităţile, în cadrul unor întâlniri directe, că acesta ar putea fi un ultim mare pas pe care să-l facem împreună pe drumul spre normalizarea situaţiei.

Pentru noi, o înţelegere verbală este echivalentă cu un contract şi ne aşteptam la respectarea lui fără ezitare. Misiunea noastră nu poate fi în nici un caz confundată cu cea a guvernanţilor, noi fiind doar un canal de comunicare pozitiv şi deschis care poate doar impulsiona vaccinarea. Am susţinut campania – o facem încă – dar, în lipsa unor decizii oficiale – nu putem face nimic mai mult”, a declarat Corina Macri, preşedintele FPIO.

“Ajutoarele financiare au fost inconstante şi târzii, planul concret de relaxare nu există. Predictibilitatea a lipsit cu desăvârşire, lipsindu-ne de cea mai importantă piesă de care ai nevoie în afaceri: minima stabilitate. Membrii FPIO au ajuns să fie hărţuiţi de bănci, controale, să nu mai aibă capacitatea de a-şi plăti furnizorii. Vrem un plan de redresare, cu termene clare, care să includă cu adevărat cele mai importante propuneri ale HoReCa”.

FPIO solicită Guvernului să ia exemplul altor ţări din Europa, unde a existat un plan calendaristic respectat pentru ajutoarele financiare şi un altul pentru restricţii şi relaxări. “Condiţiile puse, atât public cât şi la întâlnirile noastre directe, un prag de 5 milioane de vaccinaţi pentru un plan de relaxare ambiguu, duc mai degrabă spre situaţia în care, dacă pragul nu este atins la 1 iunie, cei vaccinaţi sunt pedepsiţi laolaltă cu cei nevaccinaţi”, afirmă sursa citată.

Măsurile de relaxare pentru sectorul cultural înseamnă, de fapt, condiţii mai restrictive de desfăşurare a evenimentelor atât pentru public cât şi pentru operatorii culturali, în ciuda recomandărilor şi normelor sanitare agreate de INSP şi de Ministerul Sănătăţii, subliniază reprezentanţii  HoReCa.

“După un an de zile în care publicul a putut participa la evenimente fără dovada situaţiei medicale, începând de astăzi, deşi rata de infectare este mult sub nivelul celei de acum câteva luni, acest lucru nu mai este posibil”, explică aceştia.

Membrii FPIO sunt Horeca Transilvania Cluj, Horetim Timişoara, Resto Constanţa, Asociaţia Horeca Oltenia, Dolj, Asociaţia HoReCa Bacău, Asociaţia Patronală Horeca Argeş, Asociaţia HORECA Neamţ şi Organizaţia Patronală a Cârciumarilor Braşoveni.

Comenteaza