Patronii din România pierd 7 miliarde euro din lipsă de angajați. Ce oameni caută, dar nu găsesc

Patronii din România pierd 7 miliarde euro din lipsă de angajați. Ce oameni caută, dar nu găsesc
Tehnicienii, personalul administrativ și cel de vânzări sunt cel mai greu de găsit | Foto: Târgul de Cariere

Peste jumătate dintre antreprenorii români spun că lipsa personalului calificat le generează pierderi financiare, care estimate pentru întreaga economie  ajung la 7,1 miliarde de euro.

Majoritatea antreprenorilor se confruntă cu lipsa candidaților mai ales atunci când vor să recruteze tehnicieni, personal administrativ sau experți în vânzări, relevă studiul PwC European Private Business Survey.

“Dificultatea de a găsi angajați cu abilitățile necesare pentru anumite ocupații limitează potențialul de creștere al companiilor antreprenoriale, implicit, al economiei țării. Pierderile lor cauzate de lipsa forței de muncă se situează la 3,7% din produsul intern brut al României. Migrația masivă a lucrătorilor către statele din Vestul Europei, îmbătrânirea populației și programa educațională inadecvată sunt principalele motive care au condus la actuala situație de pe piața muncii”, declară Ionuț Simion, Country Managing Partner al PwC România.

O treime dintre antreprenorii români arată că deficitul de talente le generează pierderi de până la 5% din afaceri, 10% indică pierderi între 5-10%, iar 6% spun că depășesc 10% din afaceri. Totuși, 48% arată că nu au pierderi din acest motiv.

Măsurile pe care le iau antreprenorii români pentru a atrage specialiști sau pentru a dezvolta abilitățile digitale ale angajaților sunt formarea internă și externă, recrutarea de specialiști în domeniu, respectiv de absolvenți, calificarea forței de muncă prin colaborarea cu start-up-urile din domeniul tehnologiei.

"Calitatea forței de muncă este esențială pentru succesul oricărei companii. În contextul transformării digitale a economiei, va crește presiunea asupra angajatorilor de a găsi oameni cu abilitățile potrivite sau cu potențialul de a învăța. Va fi nevoie tot mai mare de investiții în educație și formare profesională din partea companiilor și a guvernului”, spune Simion.

La nivelul Europei Centrale și de Est (ECE), pierderile economice totale estimate din cauza deficitului de competențe ajunge la 358 miliarde de euro, valoare mai mare decât PIB-urile  adunate ale Croației, Ungariei și Slovaciei.

Sondajul a fost realizat în perioada februarie - aprilie, pe un eșantion de 2.993 de persoane cu funcții de decizie din companii cu afaceri de peste 10 milioane de euro din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. 600 de intervievați provin din ECE. Rețeaua PwC eeste prezentă în 158 de țări cu 250.000 de profesioniști.

Deficitul de specialiști în România

• 68% dintre antreprenori găsesc greu personal tehnic, administrativ / de suport. România este pe primul loc printre țările din ECE, având cel mai mari deficit de specialiști pentru aceste categorii.
• 50%  au probleme să angajeze personal de vânzări, 46% - ingineri, 40% - traineri, 22% - management superior. Pentru fiecare aceste ocupații, România se află pe locul doi în regiune ca lipsă de personal.
• 22% menționează ca dificilă angajarea specialiștilor în domeniul financiar- contabil, procent care situează România pe locul trei în ECE, iar 18% - experți digitali, unde țara noastră este pe șapte în ECE.

2.000 de locuri puse la bătaie la Cluj

60 de companii au participat în primăvară la Târgul de Cariere de la Cluj-Napoca, unde au pus la dispoziție 2.000 de posturi în domeniile comerț, automotive, turism, consultanță, inginerie, producție tehnică, servicii externalizate, energie, financiar-bancar, pentru industria informatică organizându-se un eveniment separat. Recrutarea s-a făcut într-un mod inteligent, prin intermediul unei aplicației prezentate în parteneriat cu Ejobs România. 

Comenteaza