Patru antreprenori din Cluj primesc finanțare europeană pentru afacerile lor

Patru antreprenori din Cluj primesc finanțare europeană pentru afacerile lor
Prima etapă de semnare a contractelor a avut loc la Oradea | Foto: Critbiz

Programul de antreprenoriat Critbiz a semnat primele contracte de finanțare cu beneficiarii finanțării nerambursabile. Majoritatea dintre primii beneficiari sunt din județul Cluj.

Primii 11 beneficiari care au trecut de toate etapele programului – formare antreprenorială, concursul planurilor de afaceri, stagiune de practică și etapa de mentorat – și-au înființat firmele cu care au concurat în program și au semnat contractele pentru finanțarea nerambursabilă de până la 40.000 de euro.

Dintre cei 11 antreprenori care au semnat acum contractele, patru au înființat afaceri în sectorul tehnologia informației (IT) și șapte în sectorul industriilor creative. Din punctul de vedere al distribuției pe județe, patru sunt din Cluj, trei din Bihor, doi din Maramureș și câte unul din Sălaj și Satu Mare.

Critbiz va semna în următoarele luni contractul cu toți beneficiarii. Programul este derulat de Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR) în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Bihor (CCIB) și Grupul Pont din Cluj-Napoca.

Misiunea principală a programului cu o durată de trei ani este dezvoltarea strategică a ecosistemului antreprenorial din Regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj și Satu Mare) în sectoarele industrii creative și IT, prin crearea unei rețele de colaborare profesionale și comunități de suport.

Programul a fost înființat pentru a genera o schimbare de perspective în lumea antreprenoriatului românesc prin descoperirea și educarea talentelor și prin crearea unei comunități de suport bazate pe expertiză și pe voința de a face diferența.

400 de persoane au beneficiat de formare antreprenorială, iar în urma concursului planurilor de afaceri 48 de aplicanți (24 în sectorul IT și 24 în industrii creative) au obținut finanțare nerambursabilă de până la 40.000 de euro.

APPAR este o organizație civilă al cărei scop este să ajute viitorii antreprenori din Bihor să-și crească competitivitatea și să sporească cantitatea valorii adăugate produsă de aceștia. CCIB este cea mai puternică asociație a mediului de afaceri a județului, reunind întreaga rețea de societăți implicate în comerț si industrie, camere de comerț bilaterale și asociații profesionale.

Grupul Pont este o organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură cu un focus special pe tineri și digitalizare. Critbiz a primit o finanțare de 11 milioane de lei din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Comenteaza