"Pepiniera" Băncii Transilvania a finanțat 10.000 de firme foarte mici

"Pepiniera" Băncii Transilvania a finanțat 10.000 de firme foarte mici

Cea mai mare bancă din România a acordat prin intermediul instituției financiare nebancare BT MIC finanţări de până la 50.000 de euro pentru 10.000 de IMM-uri şi startup-uri din ţară.

”Suntem pe piaţă de doi ani şi am ajuns la 10.000 de firme finanţate. Cred că avem o piaţă potenţială foarte mare în România, tot ce înseamnă firmele mici, startup-uri şi cred că noi, românii, avem un apetit antreprenorial foarte mare”, spune Cristina Şindile, director în cadrul BT MIC.

Tichetul mediu pe finanţare acordat de BT MIC este de 10.000 de euro şi poate ajunge în cazuri speciale  până la 50.000 de euro, conform platformei Produs în Ardeal. Totuşi, Şindile consideră că la nivelul unui business mic, la început de drum, o finanţare de 10.000 de euro poate însemna un pas puternic înainte.

”Vedem piaţa într-un mod pozitiv şi aş spune că premisele sunt bune. Noi suntem pepiniera băncii din punctul acesta de vedere, lucrăm cu startup-uri şi afaceri foarte, foarte mici. Tichetul mediu este undeva la 10.000 de euro, mergem până la 50.000 de euro, dar sunt excepţii acolo. La nivelul unei afaceri mici, cu banii aceştia cred că poţi face lucruri foarte bune”, spune Cristina Şindile.

Ea explică modul în care un antreprenor trebuie să adreseze unei instituţii financiare bancare sau nebancare: cu o parte din propriul capital în spate şi cu planuri pentru o perioadă de consolidare operaţională.

”De obicei la startup-uri discutăm de finanţare pe cheltuieli curente. Acolo afacerea se pune pe picioare, antreprenorul vine cu un capital în spate, iar banii de obicei sunt de la familie, sau de la prieteni. În primele 17-18 luni vorbim de o aşezare operaţională a businessului, ceea ce înseamnă că nevoia se opreşte în zona de cheltuieli curente, astfel încât să intre într-o cadenţă de business”, explică Cristina Şindile.

BT a devenit cea mai mare bancă a României în funcție de active. Principalii săi competitori sunt Banca Comercială Română și Banca Română pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale. 

Comenteaza