Pescuitul, reglementat internațional

Pescuitul, reglementat internațional
Activitățile de pescuit vor face obiectul reglementărilor unei comisii a Organizației Națiunilor Unite (ONU) care va stabili cadrul unui acord între statele lumii pentru conservarea biodiversității marine în zonele din afara jurisdicțiilor naționale, se prevede în raportul europarlamentarului Nicolai adoptat de plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

"Noi, parlamentarii europeni, ne exprimăm în mod clar susținerea pentru poziția și obiectivele Comisiei Europene, angajată în numele statelor membre pentru negocierea acestui nou Acord internațional și ne expunem în același timp principalele preocupări pe acest subiect al protejării biodiversității marine, preocupări pe care le considerăm priorități ce vor sta la baza acestor negocieri", a explicat Nicolai. 
 
Ea a arătat că un punct important asupra căruia a insistat pe durata coordonării acestui raport a fost includerea activităților de pescuit printre cele reglementate de noul instrument internațional juridic, contrar opoziției unor state membre ale Adunării Generale a ONU.
 
"Nu este posibil ca pescuitul, activitate aflată în strânsă legătură cu starea biodiversității marine, să fie exclus dintr-un acord care vizează tocmai acest lucru, protejarea și gestionarea biodiversității marine. De asemenea, am punctat faptul că organizațiile regionale pentru gestionarea pescuitului trebuie extinse și, astfel, să capete o importanță sporită în cadrul noului acord internațional", susține Nicolai.
 
64% din totalul mărilor și oceanelor lumii se află în afara jurisdicției naționale a statelor, iar protejarea mediului, a biodiversității marine și exploatarea sustenabilă a resurselor pe care aceste ape le oferă se află, în mare măsură, în afara aplicării Convenției ONU privind dreptul mărilor.

Comenteaza