O treime dintre români, condamnaţi la sărăcie. Petiţie pentru Iohannis şi Cîţu: "Cerem salariul minim european!"

O treime dintre români, condamnaţi la sărăcie. Petiţie pentru Iohannis şi Cîţu: "Cerem salariul minim european!"
| Foto: Facebook

România este țara cu aproape o treime dintre salariați pe salariul minim. Cei care se află la cârma ţării ar trebui să sprijine salariul minim european, nu să-l saboteze. Aşa că românii, care nu mai au din ce trăi, deşi muncesc onest, merg cu jalba în proţap la preşedinte şi premier pentru a le aminti că România e o ţară din UE. 

România se bate în piept cu  creşterile economice din această perioadă. Dar românii de rând nu simt că ar trăi la limita decenţei. Declic.ro a pus pe rol o nouă petiţie cu titlul "Cerem salariul minim european!". De ce este importantă această petiţie? Deoarece şi în Româânia, ca în majoritatea statelor Uniunii Europene, salariile minime sunt prea mici față de celelalte salarii sau prea mici pentru a asigura un trai decent.

Parlamentul și Comisia Europeană propun ca salariile minime din fiecare țară să acopere cheltuielile lunare, ceea ce în România nu se întâmplă. Lucrătorii din Uniune ar fi protejați prin salarii minime adecvate, care să le permită trai decent oriunde ar lucra. Fără asigurarea unor condiții de muncă și de trai acceptabile nu se vor putea clădi economii și societăți echitabile și puternice.

"Guvernul României pune în pericol șansele tuturor cetățenilor europeni la salarii minime care să le permită un trai decent. Oficiali români au făcut demersuri împotriva adoptării directivei europene. Ei au lăsat să se înțeleagă că România dorește ca salariul minim să fie unul care nu acoperă cheltuielile lunare. Mai mult, au invocat aceleași temeri privind creșterea inflației, falimentarea firmelor sau creșterea șomajului, deși în urma creșterilor salariale din ultimii 10 ani aceste lucruri nu s-au întâmplat.

În România, cheltuielile lunare pentru un trai minim decent sunt calculate prin coșul minim de consum. Conform calculelor din anul 2020, un român ar trebui să câștige un salariu net, în mână, de 2818 lei pentru a putea acoperi cheltuielile lunare. Dar salariul minim net în România este stabilit la 1386 lei. El este mult sub limita unui trai decent și condamnă angajații la sărăcie.

Cazul României nu este unic, tocmai de aceea Comisia Europeană propune o lege cu aplicare în întreaga Uniune. În felul acesta s-ar asigura că există mai puțină inechitate socială între cetățenii săi. Salariații români ar putea trăi și ei precum italienii și spaniolii dacă președintele Iohannis și Guvernul Cîțu nu s-ar împotrivi salariului minim decent", scrie în textul petiţiei. 

Comenteaza