Video Foto Piața Abator, varianta Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate

Piața Abator, varianta Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Belgienii își adaptează locurile istorice noilor tendințe: de a mânca sănătos
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate
Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate

Cu fonduri UE și locale de 17 milioane de euro, istorica zonă a abatoarelor din cartierul Anderlecht - o imensă piață de weekend, cu 100.000 de vizitatori în trei zile – va deveni un spațiu de 12 ha în care business-ul și cultura se îmbină. În timp ce clujenii și-au distrus abatorul și îl transformă acum în mall și apartamente, belgienii fac producție urbană și creează 1.300 de locuri de muncă. ZIUA de CLUJ a făcut parte dintr-o delegație de jurnaliști europeni care a vizitat obiectivul.

Au dat lovitura cu legume refuzate de hipermarketuri

Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate

Întreprinderea socială enVie folosește excedentul de legume proaspete din zonă pentru a produce șapte feluri de supă-cremă: trei permanente (de morcovi, de roșii cu busuioc și cu șase legume), patru de sezon. Cei de aici au plănuit inițial să “salveze” 40 de tone de legume returnate fermierilor locali de hipermarketuri: dovleceii zucchini erau prea subțiri, roșiile, nu destul de rotunde, iar cartofii, prea mici. Acum vor să ajungă la 100 de tone. Naomi Smith este director executiv, iar Juan Sarda, manager de producție.

“Ne-am lansat în primăvară, în 131 de magazine; ne-am trezit că am rămas repede fără stocuri. Nu băgăm aditivi, nu băgăm conservanți. Este o cerere foarte mare; practic ar trebui să ne dublăm producția. Mai nou am început să facem și sendvișuri vegetariene”, mărturisește Naomi Smith. Proiectul oferă răspuns real atât la problema deșeurilor alimentare, cât și la șomajul pe termen lung, reintegrând șomerii pe piața muncii prin oferirea de locuri de muncă stabile. Supele sunt vândute în magazinele OKay și OKay Compact.

Vestitele shiitake, produse în pivnițele din Cureghem

Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate

Hadrien Velge, Sevan Holemans și Thibault Fastenakels sunt trei tineri care au decis să producă ciuperci în pivnițele Abattoir Anderlecht, transformate în centrul de produse agroalimentare Le Champignon de Bruxelles. Ferma lor de ciuperci este construită pe principiile agriculturii urbane și economiei circulare, o fuziune dintre înțelepciunea japoneză și folclorul belgian: shiitake și bere.

“Colectăm deșeurile de bere de la fabricile din Belgia pentru a cultiva ciuperci exotice. E o combinație reală de agricultură urbană: economie circulară și arome exotice. Ciupercile pe care le cultivăm sunt de origine asiatică, shiitake și maitakes. Folosim capacitatea de regenerare a ciupercilor. În acest an am început și producția de microlegume - busuioc, floarea soarelui, foarte cerute de restaurante”, spune Hadrien Velge.

Eclo este o fermă verticală unde se fac microplante: ridiche, floarea-soarelui, varză roșie. Aceste plante de mici dimensiuni sunt crescute în pivnițele din Cureghem, fiind bogate în nutrienți și coloranți naturali, și beneficiază de căldura și de emisiile provenite din activitățile Le Champignon de Bruxelles.

Grădini urbane și crescătorie de pești pe acoperiș

Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate

Arhitectul Steven Beckers a investit 2 milioane de euro în prima fermă Bio-integrated Greenhouses (BIGH), de 2.000 mp, situată pe acoperișul halei agroalimentare. “Vrem să ne extindem la Paris, Milano, în China”, spune Beckers. Ferma utilizează aquaponics, o combinație de hidroponie și acvacultură, pentru a crește legume și pești.

În sistemele de recirculare plantele și peștii sunt legate printr-un filtru biologic. Prin intermediul unui filtru, microorganismele purifică apa de la pești, care la rândul său servește la hrănirea plantelor din seră și din grădina în aer liber. Unitatea de acvacultură are o capacitate anuală de 35 t de biban dungat (asemănător bibanului-de-mare). Sera produce ierburi, tomate și microplante.

Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate

“Producem chiar și energia verde. Gunoiul devine resursă pentru economia circulară. Din păcate, tomatele noastre cresc în mediu controlat și au un gust foarte bun, nu putem să punem pe ele eticheta de organic, pentru că nu le cultivăm în sol. Alții le cultivă în pământ și sunt pline de pesticide. Sperăm însă ca acest lucru să se schimbe cât de curând, și alți producători ca noi au solicitat”, susțin cei de la BIGH. Peștii se comercializează la 200-800 g, pentru a nu scădea calitatea cărnii, în special în restaurante, deși pot ajunge până la 2,5 kg.

Flori comestibile crescute în curtea fabricii de bere

Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate

Organizația Atelier Groot Eiland și-a propus să sprijine oamenii în căutarea unui job și să combată sărăcia prin formare profesională și plasare. Șomerii pe termen lung din Bruxelles beneficiază de pregătire gratuită sau experiență de lucru ca bucătari sau tâmplari. Un supraveghetor îi monitorizează, după care plasatorul îi ajută să găsească un loc de muncă adecvat. Candidații pot opta pentru atelierul de artizanat, magazin sau grădina de legume.

Sub îndrumarea unui fermier urban, aici lucrează persoane cu probleme psihologice sau cu dizabilități mintale. În cadrul atelierului acestea execută lucrări de însămânțare, recoltare, sădire, compostare. Groot Eiland gestionează și  o grădină de legume în spatele vechii fabrici de bere BelleVue (1.500 mp), unde cresc legume, ierburi și flori comestibile. Legumele selectate au valoare ridicată: cresc rapid, au cerere ridicată, generează un randament mare. Recolta merge către restaurantul Bel Mundo, magazinul bio The Food Hub, spre restaurante de lux din Bruxelles.

Vechile abatoare, revitalizate cu contribuție locală și europeană

Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate

Din fondurile europene de coeziune, dar și prin aportul celor 19 primării din regiune, zona Bruxelles, care grupează 1,1 milioane de locuitori, a aspirat 108 milioane de euro în exercițiul financiar 2007-2013, prin 78 de proiecte, iar în perioada 2014-2020 sunt programate alte proiecte, de 191 de milioane de euro, dintre care 91 de milioane contribuția primăriilor respective.

Abattoir SA, compania care gestionează situl, a concretizat un prim complex agroalimentar în zona abatoarelor, amplasat unde odinioară era piața de vite, iar acum lucrează la al doilea. În prima fază s-a modernizat activitatea de piață și de depozitare. Proiectele vizează crearea 1.300 de locuri de muncă, a nouă centre pentru întreprinderi mici și mijlocii (IMM), revitalizarea zonei economice, modernizarea infrastructurii.

Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate

“Bruxelles este un oraș bogat, dar sunt diferențe mari în regiune, există și mulți oameni săraci. În Bruxelles șomajul este de 8%, dar în Anderlecht e de 18%, în timp ce în Molenbeek poate ajunge și la 25%. De aceea ne-am propus să creăm locuri de muncă în sectorul agroalimentar, prin cooperare cu  cei 1.000 de producători locali. Aici funcționează 40 de companii specializate în carne, vin la cumpărături 100.000 de oameni în trei zile, în weekend totul este ocupat. Piața se află între două stații de metrou, oamenii pot să vină cu transportul public, chiar dacă nu pot căra o cantitate atât de mare”, spune Paul Thielemans, director de relații publice al Abattoir SA.

Copiii învață cum să gătească sănătos în bucătării mobile

Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate

Zona de spații comerciale o dublează pe cea de standuri. Aici există 17 măcelării, 40 de magazine, cafeterie, unități care vând produse cu specific vietnamez sau asiatic, restaurant “fish and chips”. Clădirea a fost construită astfel încât să folosească lumina naturală și cât mai puțină energie electrică, fiind deschisă publicului doar trei zile pe săptămână. Principiul este ca producătorii să vândă cât mai multe într-o perioadă scurtă, iar în restul zilelor săptămânii să poată să își comercializeze produsele și în alte zone ale Belgiei.

Arhitecții au prevăzut o zonă de expoziții și de evenimente. Copiii sunt invitați să gătească sănătos în bucătării mobile și să împartă mâncarea cu alții. În timpul săptămânii piața se transformă în loc de joacă, de socializare, organizatorii aduc biciclete electrice, se derulează evenimente de artă urbană. Depozitele vor fi prevăzute cu panouri solare. În următoarea fază vor fi construite locuințe la un preț accesibil, fiind vizat segmentul studenților, dar și restaurante. De altfel, numărul locuitorilor din zonă a crescut în ultimii ani cu 17.000, majoritatea tineri.       

Trebuie să gestioneze un flux de 100.000 de vizitatori

Piața Abator, varianta de Bruxelles. Fermă de ciuperci, crescătorie de pești și grădini suspendate

În 2009, Abattoir SA a comandat un studiu pentru a evalua o viziune globală asupra dezvoltării obiectivului. Fondurile provin de la UE și de la Regiunea Bruxelles. Obiectivele sunt construirea unui nou pavilion agroalimentar, o arhitectură durabilă, rezolvarea problemelor de mobilitate, ținând cont de afluxul imens de vizitatori. Activitățile de sacrificare trebuiau să își continue procesul de modernizare, dar să apară activități noi, culturale sau educative.

Foodmet, noua hală agroalimentară (7,5 milioane de euro), a fost inaugurată în 2015, în prima fază a Master Planului “Abattoir 2030”. Hala are 8.000 mp, iar 45 de comercianți își desfășoară activitatea în spațiul inspirat de piețele acoperite din Europa de Sud. Publicului i se oferă o gamă largă de produse, la prețuri scăzute: fructe, legume, brânză, pâine, măsline, ierburi, carne, pește. Noul proiect, Manufakture (9,8 milioane de euro), vizează dezvoltarea durabilă a IMM-urilor și se concentrează pe activități productive, consolidarea lanțului alimentar scurt și economia circulară.

Belgia, pământ românesc
Cel mai mare magazin din zona pieței din Anderlecht nu este unul local, ci de sorginte românească și ocupă o suprafață considerabilă, practic tot frontispiciul. Casa Ifrim îi îmbie pe belgieni nu numai cu plăcinte și covrigi, ci și cu produse precum mici, salam de pui sau de vară. Aici românii nu se ocupă doar cu afacerile, ci și cu politica. Afișele electorale cu Daniel Stanciu, un tânăr de 35 de ani, puteau fi observate în toată zona pieței. 30 de români figurau în cursa pentru alegerile din Belgia pentru a reprezenta comunitatea locală. Toți susţineau că vor să se lupte pentru drepturile românilor, extrem de numeroşi în Belgia.
 
Abatorul Clujului, transformat în mall și apartamente
“Înainte de 1885, abatorul municipiului servea drept loc de tăiere a animalelor pentru consumația publicului, un pod de lemn acoperit, așezat peste Someș, în dreptul Pieței Mihai Viteazul”, scria jurnalul clujean Patria. Apoi s-a format clădirea edificiului principal, cu sistem celular cu 26 de încăperi în care se tăiau 35.000 de vite și oi pentru o populație de 45.000 de locuitori de atunci ai Clujului, înglobând și un ghețar care servea pentru conservarea cărnii cu gheață naturală scoasă din Someș. Ulterior, primăria a creat abatorul de porci și anexe pe 16.000 mp, după modelul din Praga. Fiindcă populația orașului a crescut la 100.000 de locuitor,  s-a renunțat în perioada 1924-1931 la sistemul modular, fiind achiziționate un frigorifer, cu 4 milioane de lei, și laboratoare și echipamente de analiză, curtea fiind canalizată și pavată cu piatră cubică de granit. Obiectivul trebuia modernizat și dezvoltat pentru o capacitate de 75.000 de animale, conform Clujul Cultural. După 1990, terenul a trecut la omul de afaceri Arpad Paszkany, care a ridicat showroom-ul auto Ecomax. El voia să construiască ansamblul mixt Rivefront (70 de milioane de euro), proiect blocat de criza financiară. Terenul a ajuns la Ștefan Gadola, care a renunțat la un alt proiect avut în vedere. Un nou proiect a fost autorizat pe frații Mărghitaș, fiii fostului rector al Universității de Științe Agricole (Septimiu Liviu şi Victor Octavian), alături de un partener, care au cumpărat terenul cu 1,5 milioane de euro. I-au vândut proiectul lui Ioan Varga, proprietarul CFR Cluj, cu 4,5 milioane de lei, iar acesta l-a revândut dezvoltatorului german Maurer. Acesta ridică în prezent un “turn” cu 21 de etaje, care va fi vecin cu viitorul Oxygen Mall.
Comenteaza