Piaţa de vară a angajărilor la Cluj: se caută şoferi şi programatori

Piaţa de vară a angajărilor la Cluj: se caută şoferi şi programatori
La Cluj sunt disponibile posturi pentru şoferi, telefonişti sau în retail, potrivit ofertei actuale a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Pe segmentul studiilor superioare, IT-ul e cel mai activ domeniu.

Cele mai multe posturi disponibile în judeţul Cluj sunt pentru şoferi de autocamioane/ maşini de mare tonaj (74 de locuri), telefonişti (50), lucrători comerciali (31), confecţioneri de articole textile (23), absolvenţi de licee şi şcoli profesionale, potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. În ceea ce priveşte posturile pentru care e nevoie de candidaţi cu studii superioare, segmentul IT&C este cel mai activ: conform listei de oferte AJOFM sunt declarate deschise 21 de posturi de programatori.

"Tabloul" locurilor de muncă disponibile este unul de conjunctură şi ţine de perioadă, spun specialiştii în Resurse Umane. „Situaţia poziţiilor pentru care se caută oameni este specifică perioadei acesteia de vară, din iunie până în septembrie. Dacă se caută oameni în retail nu înseamnă neaparat că segmentul e unul care cunoaşte mari plusuri ori că a crescut consumul; în acest domeniu lucrează mulţi tineri care peste vară pleacă din oraş, se înregistrează fluctuaţii de personal", explică Ovidiu Vîlceanu, de la Sales Consulting, una dintre cele mai mari companii locale din domeniu Resurselor Umane. "Aceste luni sunt destul de liniştite, lucrăm pentru aceiaşi clienţi. Pentru toamnă însă unele dintre companii pregătesc creşteri, se vor face angajări de absolvenţi cu studii superioare, de cunoscători de limbi străine şi în domeniul IT, care avansează constant. De altfel, undeva la 30% din activitatea de recrutare a agenţiilor serioase vine din IT. E un domeniu unde e greu să angajezi; IT-istul e "la putere", are foarte multe oferte şi poate să ia o decizie bună", a subliniat Vîlceanu.

Conducerea clusterului IT înfiinţat la Cluj în toamna anului trecut a atras deja atenţia că deşi universităţile oferă 2.000 de absolvenţi de IT anual, companiile din domeniu nu reuşesc să găsească la Cluj specialiştii de care au nevoie. Astfel, luând în calcul numai companiile mari din noua asociere, în prima jumătate a anului exista la Cluj un deficit de 500 de specialişti. "Nevoia nu a scăzut. Nici pe departe. Cifrele nu s-au dus în jos cu siguranţă din aprilie până acum", a spus Alexandru Tulai, preşedintele Consiliului Director al Cluj IT Cluster.


Nici pentru companiile din producţie procesul de recrutare nu e unul simplu.
Lipsa de personal calificat pentru operaţiuni industriale e una dintre marile probleme cu care se confruntă companiile din domeniul producţiei. De pildă, conducerea producătorului de medicamente Terapia arăta recent că media de vâstă a angajaţilor este de peste 40 de ani. Specialiştii imobiliari care negociază cu grupuri industriale care caută locaţii pentru producţie au reacţii similare din partea investitorilor, fie că e vroba de jucători nou veniţi sau de alţii care se extind. Chiar dacă există companii interesate să preia spaţii de producţie la Cluj, acestea au probleme în a găsi oameni: în zona tehnică, oameni cu experienţă sunt greu de recrutat, iar la Cluj există o problemă de resursă umană calificată în producţie.

Comenteaza