Piața imobiliară a Clujului, atractivă pentru CEC. Vor să aducă dezvoltatorul, notarul și evaluatorul în bancă

Piața imobiliară a Clujului, atractivă pentru CEC. Vor să aducă dezvoltatorul, notarul și evaluatorul în bancă

Banca de stat a acordat credite imobiliare noi de 1,15 miliarde lei anul trecut, cererile de la Cluj-Napoca fiind printre cele mai consistente din România.  

„Criza sanitară nu a constituit chiar un factor perturbator pentru creditarea ipotecară, cererea de împrumuturi pentru locuinţe s-a arătat a fi susţinută, chiar peste aşteptări, cu precădere după lockdown. După primele luni de pandemie, în care s-a înregistrat o scădere a activităţii de creditare, am observat o revenire din trimestrul III şi un interes mai ridicat al clienţilor pentru produsele de creditare pentru locuinţe“, a spus Adina Călin, director produse bancare la CEC Bank, în emisiunea Investiți în România.

„Dorinţa noastră este ca viitorii noştri clienţi să acceseze un credit ipotecar în 10 zile şi să facă maximum două drumuri la bancă. Ne dorim ca acolo să fie un soi de multi-shop unde să poată veni şi dezvoltatori imobiliari, notarul să se deplaseze acolo, evaluatorul să fie prezent, astfel încât clientul să aibă cât mai puţine interacţiuni şi să intre în posesia banilor, respectiv a imobilului cât mai repede“.

CEC vrea să lanseze acest program în martie, în cinci agenţii din ţară. „Riscul nu a crescut nici pe parcursul anului 2020, deci nu văd nici în 2021 de ce s-ar schimba lucrurile, mai ales că e estimată şi o creştere economică, iar lucrurile ar trebui să intre pe un trend normal“. În privința distribuţiei cererii la nivel de ţară, oraşele cu cele mai active pieţe imobiliare rămân, din perspectiva CEC, Bucureşti, Cluj, Timişoara.

„Rămâne cererea pe marile oraşe şi zonele adiacente pentru că acum, în noul context, ţinând cont că ne-am schimbat cumva priorităţile, iar lucrul de acasă a devenit o obişnuinţă, românii pot face acest pas către o zonă adiacentă marelui oraş şi nu mai stau atât mult în trafic, nu mai depind de timpul petrecut în deplasarea la locul de muncă. Asta le-a dat un imbold de a merge către astfel de locaţii pentru achiziţii.

Mă aştept ca preţurile să se menţină la nivelul actual, ştim foarte bine că sunt multe proiecte rezidenţiale în curs de finalizare sau care au fost deja finalizate. Aşadar, mă aştept să văd un trend de cumpărare a locuinţelor noi pentru că acestea vin şi cu avantaje precum lipsa de reamenajare, au şi centrale proprii în dotare. Văd această tendinţă de a creşte achiziţiile de locuinţe noi“, a spus oficialul CEC.

Comenteaza