Piața medicamentelor pierde teren. Producătorii locali sunt pe minus. Damian, Terapia Cluj: Este efectul a şase ani de presiune pe preţuri (...) La cifre contribuie şi efectul «zero fabrici noi» construite“

Piața medicamentelor pierde teren. Producătorii locali sunt pe minus. Damian, Terapia Cluj: Este efectul a şase ani de presiune pe preţuri (...) La cifre contribuie şi efectul «zero fabrici noi» construite“

Președintele patronatului producătorilor de medocamente din România și CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian trage un semnal de alarmă în ceea ce privește scăderea cotei de piață pentru producătorii locali de medicamente și afirmă că lipsa fabricilor noi a dus la această scădere.

Producătorii locali de medicamente au avut o cotă de piaţă de 33% în 2021, în scădere cu patru procente faţă de acum cinci ani, în 2016, atunci când peste 37% din medicamentele care ajungeau la pacienţii români erau dintr-o fabrică din România.

Din totalul de aproape 660 milioane de cutii de medi­camente consumate anul trecut, doar 220 milioane de cutii au ieşit de pe porţile producătorului local, din datele companiei de cercetare de piaţă Cegedim, citate de Dragoş Damian, CEO al producătorului Terapia Cluj.

Se constată scăderea cotei de piaţă la toate capitolele pentru medicamentele fabricate în România, ba chiar descreştere absolută a valorii sau volumelor fabricate. Este efectul a şase ani de presiune pe preţuri, clawback absurd şi lipsa cronică de dialog cu autorităţile. La cifre contribuie şi efectul «zero fabrici noi» construite“, a precizat Dragoş Damian, potrivit ZF.

El conduce al doilea cel mai important producător de medicamente din România,  Terapia Cluj, şi este şi preşedintele Patronatului Produ­cătorilor Industriali din România (PRIMER).

Primele cinci fabrici de medicamente de pe piaţa locală sunt Zentiva, Terapia, Sandoz, Antibiotice şi Biofarm.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza