Pieţele Clujului, printre cele mai scumpe din ţară

Pieţele Clujului, printre cele mai scumpe din ţară
Cererea mare şi orientarea clienţilor spre produsele naturale au dus la cote înalte preţurile din halele agroalimentare ale municipiului
În Cluj se comercializează cel mai scump lapte din ţară, dar cea mai ieftină carne. În ciuda preţurile situate, în general, peste media naţională, comercianţii nu se plâng de lipsa clienţilor şi susţin că mai este loc de creştere pentru anumite produse.

Preţurile alimentelor de bază comercializate în pieţele clujene se situează peste media naţională, la unele categorii judeţul dovedindu-se a fi chiar cel mai scump. Potrivit unei statistici întocmite de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) în perioada 10-16 ianuarie, Clujul are printre cele mai mari preţuri din ţară la legume şi lactate, precum şi printre cele mai mici la carne. Reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Cluj spun că fenomenul este generat de cererea mare la nivelul judeţului şi de orientarea consumatorilor către produsele naturale.

“Am întâlnit în ultima perioadă foarte mulţi tineri care vor să mănânce natural. Mă refer la produse naturale, nu neapărat bio, care sunt comercializate direct de producători, de ţărani, de crescătorii de animale sau păsări. Avem de-a face cu o creştere mare a cererii de produse animale de la micii producători, atât pentru lactate, cât şi pentru carne. Preţurile afişate de MADR pentru lapte sunt cele cu care vând micii comercianţi în piaţă, nu cele cu care vând procesatorii”, a menţionat Iuliu Suătean, şef serviciu în DAJ Cluj.

Datele MADR plasează Clujul pe primul loc din ţară la preţul laptelui: între 4 şi 5 lei/litru, unul destul de mare dacă ne gândim la faptul că minimele la nivelul ţării sunt de 1,5 -2,5 lei/litru în Argeş sau de 2-2,5 lei/litru în Botoşani. Diferenţa este apreciabilă chiar şi faţă de judeţele vecine Clujului. În Alba, litrul de lapte este comercializat în pieţe cu preţuri cuprinse între 2 şi 3 lei, în Mureş cu 2-2,5 lei, în Sălaj cu 2 lei, iar în Bihor, cu 3,5-4 lei. La brânza proaspătă Clujul nu mai ocupă primul loc. Dacă în judeţul nostru un kilogram de brânză se vinde cu 12-13 lei, în Vaslui acesta ajunge şi la 18 lei. Cea mai bună ofertă se înregistrează în Suceava şi Mureş: 8-10 lei/kg. La ouă, preţurile din Cluj se situează în media naţională, de 0,45 lei bucata.

La carne preţurile sunt printre cele mai mici din ţară. Potrivit MADR, un kilogram de carne de pasăre se vinde cu 5,95-6,4 lei în condiţiile în care un preţ mai mic este consemnat numai în Mehedinţi: 4,5-6 lei/kg. La polul opus se situează judeţele Bihor şi Vaslui, unde un kilogram de carne de pasăre se vinde cu 12,5-14 lei. La carnea de vită Clujul are cel mai mic preţ din ţară: între 7,5 şi 9,5 lei/kg. Maximele se înregistrează în Bistriţa, Hunedoara şi Timiş, unde kilogramul ajunge şi la 22 de lei. În ceea ce priveşte legumele şi fructele, preţurile din pieţele clujene sunt peste media naţională.

Un kilogram de cartofi costă la Cluj 2-2,5 lei faţă de majoritatea judeţelor vecine, unde preţurile se situează între 1,6 şi 1,8 lei/kg. În ciuda acestui fapt comercianţii spun că marfa se vinde bine, iar preţul maxim încă nu a fost atins. “La cartofi nu s-au mai schimbat preţurile de mult, cam aşa sunt din toamnă. Prin primăvară mai cresc, când nu mai găsim nici noi. Probabil că sunt mai ieftini la Braşov, dar ei au cantităţi mari acolo. Noi aducem mai mult de la Bârgău, din Maramureş. Oricum, aşa sunt peste tot prin pieţe”, ne-a mărturisit un vânzător de cartofi din Piaţa Hermes. Cumpărătorii s-au obişnuit deja. “Cartofii nu sunt foarte scumpi. Pentru câteva kilograme pe lună, cât luăm noi, nu este mult. Cel mult 15-20 de lei cheltuim pe cartofi”, susţine un client al halei din cartierul Gheorgheni.

Comenteaza