Pietonala Kogălniceanu: concurs în ceaţă, scenă pentru arhitecţi

Pietonala Kogălniceanu: concurs în ceaţă, scenă pentru arhitecţi
Arhitecţii vor studia artera şi vor propune soluţii şi evenimente pentru revitalizarea străzii, o zonă centrală dar necomercială a oraşului.

Două acţiuni pregătite prin Filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART) au în vizor strada din centrul oraşului în săptămânile şi în lunile următoare. Concursul de soluţii pentru amenajarea arterei, anunţat încă de la începutul anului trecut, a rămas la stadiu de intenţie.

După Cetăţuie în 2012 şi Grădina Botanică în 2013, Mihail Kogălniceanu e în acest an zona aleasă ca temă pentru Scena Urbană, iniţiativă a OART care are ca scop reactivarea spaţiilor urbane şi redarea acestora comunităţii. În această lună a avut loc şi o primă întâlnire organizată de Scena Urbană despre proiectele din 2014. În cadrul acestui eveniment a fost prezentat proiectul #number#, inițiat de Gill Viandier, arhitect şi dansator care îmbină arta cu spaţiul public.

"Prin Scena Urbană şi prin Institutul Cultural Francez, artistul va veni la Cluj-Napoca, după o perioadă bună în care s-a gândit cum să ajute la transformarea străzii Mihail Kogălniceanu, care poate deveni pietonală", au explicat organizatorii. Evenimentul Scena Urbană - Kogălniceanu are alocată o sumă de 35.000 de lei din bugetul municipalităţii. "E jumătate din cât am cerut, dar mai mult decât anul trecut", a menţionat Szabolcs Guttmann, preşedintele OART.

Demersurile care vizează reactivarea arterei ar trebui să continue lunile următoare, spun arhitecţii. "În cadrul universităţii de vară din acest an ne coordonăm cu Scena Urbană, vom continua analiza zonei şi lărgim studiul privind accesibilitatea urbei. Vom analiza curţi, strada, accese. Vrem să venim cu alternative pentru revitalizarea zonei, care are un mare handicap, acela de a nu fi deloc o zonă comercială. Nu o putem compara, de pildă, cu Piaţa Muzeului.

Str. Kogălniceanu e plină însă de şcoli, universităţi, instituţii culturale, iar acestea ar trebui antrenate şi implicate în evenimente. Fiindcă nu este suficient ca o arteră să fie "liniştită" în ceea ce priveşte traficul, ea trebuie să trăiască prin evenimente. Dat fiind specificul locului, în cazul str. Kogălniceanu acestea ar putea fi primordial legate de zona culturală", a explicat Guttmann.

La începutul anului trecut, administraţia locală şi reprezentanţii OAR anunţau intenţia de a pregăti un concurs de soluţii pentru reamenajarea şi pietonalizarea str. Kogălniceanu, dar, deocamdată, intenţia nu s-a concretizat în practică. "E totul în ceaţă. Dar astfel de evenimente au şi rolul de a pune la aceeaşi masă administraţia şi actorii interesaţi de subiect", a completat preşedintele OART.

Pietonalizarea străzii Kogălniceanu a fost una dintre temele dezbătute în cadrul universităţii de vară organizate de OART la Cluj în 2013. Cu acest prilej, arhitecţii şi studenţii arhitecţi au lucrat la o documentare a zonei, inclusiv în ideea de a contribui cu date pentru pregătirii unei teme de concurs. În acest an, universitatea de vară va avea loc în primele două săptămâni din iulie.

Scena Urbană este o iniţiativă a OART care are ca scop reactivarea spaţiilor urbane şi redarea acestora comunităţii. Primul eveniment Scena Urbană s-a derulat în octombrie 2012, sub numele de Scena Cetăţii, la care au ajuns peste 2.000 de participanţi, potrivit organizatorilor.

 

Etichete
Comenteaza