Ping-pong cu Castelul Wesselenyi. Clujenii l-au dat statului ungar

Ping-pong cu Castelul Wesselenyi. Clujenii l-au dat statului ungar
Castelul Wesselenyi, o bijuterie neșlefuită | Foto: Septem Castra

Firma "de apartament" din Cluj care a realizat tranzacția de cumpărare a celui mai mare domeniu baroc din Transilvania l-a pasat apoi companiei Manevi, controlată de statul ungar. Astfel se confirmă informațiile inițiale că a acționat doar ca paravan pentru investitorul real. În consecință, castelul intră în proprietatea publică a Ungariei, nu a României.

Castelul Wesselenyi de la Jibou a ajuns în proprietatea societății Manevi, care face parte din portofoliul societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelo, proprietate a statului ungar, transmite agenția maghiară MTI. Extrasul de carte funciară emis, care arată cine este actualul proprietar al castelului, a fost transmis de către moştenitorul care a vândut imobilul.

Micro Vision Consult (MVC), firmă clujeană de consultanţă în afaceri de pe str. Fabricii, a cumpărat castelul monument istoric în 20 aprilie, iar potrivit extrasului de carte funciară, la scurt timp l-a revândut, spune moștenitorul Andras Janicsko (Andrei Ianicicău). Manevi a mai achiziţionat două monumente istorice în judeţul Satu Mare: fostul hotel Pannonia, din centrul oraşului, și o clădire care până în 2014 a găzduit Primăria Carei. 

MVC, firmă înființată de un an, a achiziționat edificiul de lângă Grădina Botanică Jibou (GBJ), cu 800.000 de euro, însă autoritatea județeană din Sălaj îl amenință pe moștenitorul că îl vor da în judecată de pentru că nu le-a acordat drept de preemțiune. Consiliul Judeţean nu a reuşit să-şi exercite acest drept deoarece moştenitorul a vândut între timp. 

MVC a achiziționat castelul cu o săptămână înainte faţă de data la care CJ a decis cumpărarea acestuia. În 28 aprilie, forul județean a anunţat că vrea să îşi exercite dreptul de preemţiune, moment în care s-au pus bani deoparte din buget pentru achiziţie.

Societatea clujeană înregistrată în aprilie 2020 oferă consultanţă în domeniul afacerilor, potrivit portalului Maszol.ro, și figurează cu un angajat, avându-l ca administrator pe Radu Mihai Fekete. Aceasta a plătit 800.000 de euro pentru achiziţionarea castelului către Artmark Historical Estate, casă de licitație care a derulat tranzacția. MVC funcționa de fapt doar ca paravan pentru investitor, susțineau surse apropiate tranzacției.

VEZI O firmă obscură din Cluj a cumpărat un castel cu 50 de camere

Castelul în stil baroc şi clasicist, cu o suprafaţă utilă de 2.200 mp, are două etaje, fiind construit în 1779-1796. Din grădina de 10 ha moştenitorului i s-au restituit 1,3 ha, restul suprafeţei fiind ocupată de o grădină botanică. Înainte de naţionalizare, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Teleki Wesselenyi.

Descendenta sa, Eva Janicsko (născută Teleki), care locuieşte la Şimleu Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. În 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensaţie, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a devenit posibilă şi restituirea în natură. Moştenitorul a fost nevoit să scoată castelul la vânzare pentru că nu îşi permitea renovarea şi întreţinerea acestuia.

Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în 2012. CJ şi-a putut exercita dreptul de preemţiune după ce MCR a renunţat la acesta. Domeniul era pus la vânzare la un preţ de pornire de 900.000 de euro. Clădirea are 50 de camere, iar domeniul de 1,3 ha este înconjurat de GBH, întinsă pe 30 ha, cel mai vizitat obiectiv turistic din Sălaj.

Comenteaza