Advertorial Plast Technik, ferestre construite cu accent pe automatizare si eficienta

Plast Technik, ferestre construite cu accent pe automatizare si eficienta

In cele ce urmeaza vom incerca sa descriem, pe intelesul tuturor, procesul de productie al ferestrelor cu geam termoizolant, atat din punct vedere generic, dar mai cu seama prin prisma tehnologizarii pe care compania clujeana Plast Technik a adoptat-o drept o reala filosofie de dezvoltare pe termen lung.

 

Prelucrarea cadrelor de tamplarie este o prima operatiune a procesului tenhologic. Inainte de prelucrarea propriu-zisa, se realizeaza, acolo unde este necesar, folierea, realizarea profilelor pe nuante diferite de culoare. Sectia de foliere, pentru care a fost achizitionata a doua masina de foliere anul asta, este o sectie extrem de importanta, Plast Technik fiind una dintre putinele firme din Romania ce are acordul partenerului german Veka, liderul mondial pe piata de profil, pentru a realiza aceasta tehnica, fapt ce, in sine, certifica o calitate superioara a produselor si o garantie pentru produsul final confirmata si de partenerul Veka. Practic, doar firmelor partenere li se livreaza gama de produse Veka necesare folierii, de la folie la solutii de lipit, precum si instructiunile pentru realizarea unui produs finit de calitate, aceasta fiind net superioara celor ce executa aceasta foliere fara girul producatorului.

In procesul de prelucrare a cadrelor, o carcateristica tehnologica de exceptie a procesului aferent la Plast Technik, este utilizarea de linii automate cu CNC-uri, adica centre de prelucrare automata, ce opereaza in cateva secunde pana la 7 operatii cu diverse scule, blocuri de freze ce indeplinesc simultan comezi pentru care un muncitor ar avea nevoie de pana la 15 sau chiar 30 de minute ca sa le execute, in functie de complexitatea acestora. Astfel, productivitatea muncii creste net, cat si calitatea acesteia, centrele de prelucrare automata mentionate anterior fiind coordonate de calculator si avand rate de eroare foarte mici spre zero. La nivel de prelucrare si pregatire a elementelor de sudura, tehnologia folosita esta cea de ultima ora pe piata de profil.

O alta tehnologizare extrem de utila in procesul de fabricare a ferestrelor o reprezinta utilizarea unor buffere de depozitare a tocurilor si cercevelelor cu memorie avansata, astfel incat, in cadrul procesului de imperechere a celor doua parti ale ferestrei, fixa si mobila, utilajul retine locatia fiecarei perechi, uneori fiind vorba de zeci de modele, iar pe baza scanarii unor coduri el aduce partea fixa din depozit pe bancul de lucru si identifica locatia partii mobile in aceasti structura de depozitare, manevrele de transport fiind efectuate cu precizie extrema, fiind eliminate astfel eventuale zgarieturi sau lovituri la nivelul viitoarelor ferestre.

O investitie de mare anvergura, pe o suprafata de 3.000 mp, preconizata a fi finalizata la finele anului, este fabrica de geam termoizolant, sticla fiind unul din elementele ce intra in componenta ferestrei ce nu va mai trebui sa fie achizitionata, ci va fi prelucrata chiar aici, in cea de-a doua fabrica Plast Technik.

Fabria de sticla este, in fapt, un  robot care, de la intrarea colilor de sticla in fluxul de productie si pana la iesirea pachetului termoizolant, realizeaza operatii ce sunt coordonate intre ele: de deplasare, taiere, spalare,uscare, sigilare, formare a pachetului termizolant, toate aceste operatii cu coordonatele aferente. Intr-o fabrica precum cea despre care vorbim, complet robotizata, numarul personalului uman necesar este diminuat. Astfel, daca intr-o forma de productie rudimentara, 4 pana la 6 persoane obtin zilnic 40-60 pachete de sticla, in viitoarea fabrica Plast Technik cu un numar de doar 6 angajati se realizeaza, complet tehnologizat, pana la 800 de pachete de sticla pe zi, la o precizie net superioara. Spre exemplu, manual se realizeaza  umplerea cu argon a unei sectiuni in 3-5 minute, in timp ce in sistemul automatizat vorbimde de doar cateva secunde, manualul fiind extrem de greu ca sa se realizeze doua umpleri la presiuni identice, dar pe noile utilaje toate umplerile se fac la aceeasi presiune, in plus, surplusul de gaz – argon - se recupereaza in incinta inchisa undese realizeaza umplerea.

Sticla, la momentul taierii, inmagazineaza tensiuni ce in momente de dilatare sau contractare in tamplarie pot produce fisuri si spargeri. Astfel, pentru a elimina aceste riscuri, se realizeaza mecanizat o slefuire dupa taiere, riscurile de spargere scazand astfel sub 10%, fapt ce genereaza o extindere a garantiei produsului final.

Softul sectiunii de debitare a sticlei  performeaza la un nivel la care, dupa introducerea tuturor dimensiunilor din pachetele necesare, acestea le imperecheaza optim pe coala de sticla, astfel incat pierderile sa fie minime, iar bucatile ramase neutilizate sunt inmagazinate in memorie, la urmatoarea operatiune de debitare fiind  utilizate. Pierdrea finala de sticla fiind mult diminuata

La nivel de securitate, toate miscarile macaralelor si agregatelor necesare proceselor tenhologice sunt ghidate cu fascicule de unde, astfel incat, in momentul in care se interpune un obstacol in traiectoria lor, se opreste imediat intreaga operatie.

In incheiere, pe langa intreaga suprafata de 7.000mp dotate cu utilaje moderne, vorbim si despre extinderea productiei Plast Technik la nivel European si mentionam ca s-a finalizat achizitia pachetului majoritar al firmei AMG Fenster KFT cu acelasi profil de activitate in Ungaria, respectiva companie producand la momentul de fata ferestre din gama de top  cu o capacitate de productie moderata, in timp ce productia de serie  se va executa in continuare la firma Plast Technik din Turda.

 

 

 

 

 

 

Comenteaza