Platformele industriale se transformă în sedii de birouri

Platformele industriale se transformă în sedii de birouri
O clădire reamenajată în urmă cu doi ani într-un spaţiu din zona Clujana se apropie în 2012 de ocuparea completă, cei mai mulţi dintre chiriaşi fiind din sectorul IT.

Noi spaţii de birouri sunt în proiectare pe o altă fostă platformă industrială a oraşului, cea din zona gării, Tehnofrig acum gazdă a magazinului de bricolaj Dedeman.

Coratim Business Center (CBC), imobil din Piaţa 1 Mai, reamenajat dintr-o clădire a fostei fabrici Clujana, a ajuns la un grad de ocupare de 90%, potrivit proprietarilor. La începutul anului, Coratim avea doar o ocupare de 60%. Unul dintre cei mai noi chiriaşi este o companie care urmează să preia două etaje ale clădirii, adică 4.000 mp, începând cu 1 februarie. "Avem şapte chiriaşi, aproape toţi din sectorul tehnologiei informaţiei (IT)", a precizat Marius Bejan, asociat în Coratim. Suprafaţa închiriabilă a clădirii este de 12.000 mp, iar cel mai mare chiriaş anunţat este societatea Laura Model, care a ocupat pentru producţie şi birouri un spaţiu de 2.300 mp.

În vară, compania de IT Pitech+Plus şi-a inaugurat noul sediu de la etajul V, unde a ocupat aproape 1.000 mp. Societatea şi-a rezervat o suprafaţă similară, pe care urma să o preia până la finalul anului. La interval de câteva luni însă aceasta nu şi-a reconfirmat intenţia, aşa că birourile vecine cu informaticienii de la etajul V au redevenit disponibile. În clădirea din Piaţa 1 Mai chiriile ajung la 6-9 euro/mp. În cadrul CBC a fost amenajată şi o sală de evenimente cu o capacitate de 1.000 de locuri.

În zona fostei fabrici Tehnofrig, proprietarii ultimei hale vor să schimbe destinaţia spaţiului. Propunerea a fost prezentată de două ori în şedinţe ale Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism. La întrunirea de la începutul lunii, societatea Tiparniţa Prodexim a solicitat avizul pentru reconversia funcţională din hală în spaţii de birouri şi amenajarea unei incinte situate pe str. Fabricii de Chibrituri nr. 9A. Beneficiarii vor să transforme în spaţii de birouri singura hală rămasă din fosta Tehnofrig. Volumul halei nu va fi modificat, aceasta are deja un regim de înălţime de parter şi două etaje, însă beneficiarul vrea să crească suprafaţa desfăşurată şi să adauge un planşeu intermediar la nivelul etajului. Hala pe care beneficiarii o transforma pentru a găzdui sedii de companii este acum dezafectată, au precizat proiectanţii, iar în vecinătate mai funcţionează tiparniţa Prodexim. La o arie construită desfăşurată propusă de 5.060 mp, vor fi necesare 50 de locuri de parcare.

Chiar dacă au acceptat ideea de reconversie, membrii CTATU au solicitat ca documentaţia prezentată să fie îmbunătăţită, cerând optimizarea modului de amenajare a parcărilor şi revenirea cu o documentaţie care să respecte rigorile solicitate în cazul unui Plan Urbanistic de Detaliu, inclusiv prezentarea bilanţului teritorial. La următoarea prezenţă, proiectanţii au avut dificultăţi în a explica reglementările deja stabilite printr-un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) întocmit în 2010, aşa că nici de această dată documentaţia nu a fost avizată, urmând ca proiectanţii să revină cu propunerea.

Reconversia oficială a fostei platforme industriale a fost iniţiată în urmă cu doi ani, când Tehnofrig a demarat procesul de avizare pentru schimbarea destinaţiei zonei, mai precis pentru transformarea sa printr-un PUZ din teren pentru producţie în suprafaţă disponibilă pentru retail, servicii şi locuinţe. Reorientarea dinspre industrie spre piaţa imobiliară a fost iniţiată cu mai mulţi ani în urmă de către câţiva proprietari de terenuri din nordul oraşului.

Tehnofrig Imobiliare a obţinut în 2010 o hotărâre de consiliu local care aprobă PUZ ce reglementează schimbarea destinaţiei fostei platforme industriale. Noile reglementări urbanistice vizau reconversia funcţională, respectiv transformarea zonei de activităţi productive în teren disponibil pentru investiţii de retail, servicii şi locuinţe. Lanţul de bricolaj Dedeman a preluat 3,7 ha de teren din fosta zonă industrială Tehnofrig, unde a ridicat şi a deschis o unitate comercială.

 

Etichete
Comenteaza