Poliția Locală din Cluj, sancționată pentru camerele video portabile

Poliția Locală din Cluj, sancționată pentru camerele video portabile
Polițiștii locali au primit 150 de dispozitive de înregistrare

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a sancționat Direcția Generală de Poliție Locală (DGPL) Cluj-Napoca pentru încălcarea legislației privind privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR).

Sancțiunea a fost aplicată pentru utilizarea, în timpul programului de lucru, mijloace de supraveghere audio-video de tip "Badge". Recent, instituția a aplicat o sancțiune similară Poliției Locale Sector 4 din București.

"Municipiul Cluj-Napoca a fost sancționat contravențional cu avertisment întrucât personalul DGPL, aflat în exercitarea misiunilor și activităților specifice, a prelucrat date cu caracter personal prin utilizarea sistemului audio-video portabil de tip ”Body-Worn Camera” (ce prelucrează imaginea și vocea), din octombrie 2019, fără să existe o obligație legală a operatorului și fără îndeplinirea vreunei alte condiții prevăzute la articolul 6, aliniatul (1) din RGPD, deși potrivit articolului 5, aliniatul (1), litera a) din RGPD, operatorul avea obligația de a prelucra datele în mod legal, echitabil și transparent față de persoana vizată", conform ANSPDCP.

Sancțiunea avertismentului a fost însoțită de aplicarea unei măsuri corective, prin planul de remediere. În sarcina operatorului s-a dispus asigurarea conformității operațiunilor de prelucrare, efectuate prin utilizarea sistemelor audio-video portabile de tip ”Body-Worn Camera”. Investigația a fost efectuată ca urmare a primirii unei sesizări cu privire la încălcarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal.

"S-a constatat că DGPL prelucrează date cu caracter personal prin intermediul sistemelor audio-video portabile de tip ”Body-Worn Camera”, utilizate de către polițiștii locali aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru înregistrarea următoarelor categorii de intervenții și acțiuni, respectiv legitimarea persoanelor, conducerea persoanelor la sediul poliției locale, utilizarea forței și a mijloacelor din dotare, efectuarea controlului coporal sau al bagajului, oprirea vehiculelor, constatarea infracțiunilor flagrante și a contravențiilor și cele determinate de prevenirea unui pericol iminent la adresa vieții, sănătății și integrității fizice a unei persoane".

Municipalitatea clujeană a efectuat în 2019 achiziția a 250 de astfel de camere audio-video. “Acestea vor fi utilizate de către polițiștii locali aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru înregistrarea mai multor categorii de intervenții și acțiuni, precum legitimarea persoanelor, conducerea persoanelor la sediul poliției locale, oprirea vehiculelor, constatarea infracțiunilor flagrante și a contravențiilor. Ele vor fi folosite în principal în spațiul public, fără a fi necesar consimțământul persoanelor vizate”, argumentau reprezentanții municipalității.

„Toți polițiștii locali care lucrează la Serviciul ordine și siguranță publică și la Serviciul Trafic rutier vor fi dotați cu camere video portabile pe care le vor avea pe uniformă și cu care vor înregistra toate activitățile pe care le vor avea în meseria pe care o desfășoară.

Aceste camere vor fi utilizate în concordanță cu legislația în vigoare, acest lucru însemnând protejarea datelor cu caracter personal prevăzute de lege. Ele elimină potențialul abuz de putere pe care statul îl poate exercita prin funcționarii lui. Vorbim aici despre un potențial funcționar public care acționează cu zel sau cu depășirea prevederilor legale ori prin abuz de putere. Aceste camere ne asigură că niciun polițist local nu va acționa decât în litera și spiritul legii.

Vorbim de o formă de protecție a cetățeanului și de respect față de el. Pe de altă parte, este și o formă de protecție pentru funcționarul public, pentru polițistul local, care poate fi uneori obiectul unor infracțiuni de ultraj sau de altă natură. Este o situație prin care toată lumea câștigă”, a explicat primarul Emil Boc.

Specificații tehnice sisteme audio video portabile achiziționate sunt unghi de filmare 140 de grade; procesor Ambarella H22; rezoluție foto 36 Mp; rezoluție video: HD 1440P, leduri infraroșu, Night Vision, recunoaștere facială de la 20 m, rezistență la apă IP68, GPS built-in, microfon integrat, timp de înregistrare 10 ore, memorie 64 Gb, transmisie în timp real, accesorii prindere pe îmbrăcăminte și pe centură.

Imaginile se stochează timp de șase luni. În total au fost achiziționate 250 de astfel de camere, dintre care 125 au fost predate Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, în comodat. Sistemele audio video portabile au fost furnizate de comania Protek Astral, iar valoarea acestora fiind de 398.293 de lei, cu taxa pe valoarea adăugată.

Comenteaza