Poluarea aerului s-a mărit la Cluj. Topul localităților din România

Poluarea aerului s-a mărit la Cluj. Topul localităților din România

Nivelul de poluare în municipiul Cluj-Napoca a crescut pe parcursul anului trecut de la unul în normele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în unul moderat.

A fost lansat topul global, pentru anul precedent, al celor mai poluate oraşe din lume în care au fost incluse şi șapte oraşe şi o comună din România, faţă de peste 20 de oraşe în anul precedent, conform datelor platformei AirVisual.

Oraşele româneşti incluse în topul privind gradul de poluare a aerului sunt Iaşi, Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Măgurele, Botoşani, Baia Mare, dar şi comuna Brăniştea, potrivit ZF. Ocupantul locului unu în acest top, nu este Bucureştiul, un oraş în care sunt peste 1,2 milioane de maşini înmatriculate.

Pe primul loc al acestui top se situează Brăniştea, cu un nivel de poluare moderat (25,9 pentru 2019, cu o creştere substanţială faţă de 2018), urmată de Iaşi, cu un nivel moderat (22,4 în 2019, faţă de 27,0 pentru 2018).

Bucureştiul se află pe locul trei, înregistrând un coeficient mediu de poluare de 18,4 pentru 2019, în scădere de la 20,3, cât se înregistra pentru 2018. Braşovul, cu un coeficient moderat (18 pentru 2019) este urmat îndeaproape de Cluj-Napoca, având un nivel de poluare tot moderat (15,7 pentru 2019).

Totuși, de la un nivel de 6,3 în aprilie, în limitele recomandate de OMS, acesta a ajuns în decembrie la 25,2 la Cluj, respectiv moderat. Cele mai bine clasat oraş din acest top, aflat pe locul 8, este Baia Mare, care are un nivel de poluare bun, situat la 11,9.

Clasamentul a fost realizat luând în considerare particulele în suspensie din aer, care reprezintă un amestec complex de particule foarte mici şi picături de lichid. Pentru realizarea topului a fost luat drept referinţă indicatorul PM2.5.

PM2.5 este în general considerat ca poluant cu impact major asupra sănătăţii tuturor poluanţilor atmosferici măsuraţi în mod obişnuit. Datorită dimensiunilor mici, PM2.5 este capabil să pătrundă adânc în sistemul respirator uman şi de acolo în întregul corp, provocând o gamă largă de efecte pe termen scurt şi lung asupra sănătăţii, conform AirVisual.

În multe părţi ale Europei şi în SUA, principalii poluanţi atmosferici care prezintă importanţă sunt dioxidul de azot (NO2) şi ozonul, astfel încât numai PM2.5 nu oferă o imagine reprezentativă a calităţii aerului şi a riscurilor pentru sănătate în unele regiuni, conform realizatorilor topului.

Comenteaza