Ponta: România riscă pierderea a 3,3 miliarde euro în urma anchetelor pe fonduri europene

Ponta: România riscă pierderea a 3,3 miliarde euro în urma anchetelor pe fonduri europene
România are programe cu finanţare europeană blocate în anchete în valoare de 3,3 miliarde euro, aferente exerciţiului 2007-2013, bani care ar putea fi pierduţi, a declarat vineri premierul Victor Ponta, la semnarea deciziei de aprobare a Programului Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020.

"E prima dată când vă spun, dar am cerut ministrului, am cerut tuturor instituţiilor, pe 2007-2013 avem programe de 3,3 miliarde de euro care sunt blocate în urma diverselor anchete şi pe care s-ar putea să-i pierdem, dacă nu reuşim până în decembrie să avem rezultatul acestor anchete. Să învăţăm din această experienţă dureroasă 2007-2013 şi în noul exerciţiu să nu mai avem niciun program blocat de anchete", a afirmat Ponta.

El a semnat vineri, la Palatul Victoria, împreună cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, decizia de aprobare a Programului Operaţional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, program care cuprinde şi Masterplanul de transporturi.

Comisia Europeană a adoptat programul pentru infrastructură mare, în valoare de circa 9,5 miliarde euro din fondurile UE, aproape jumătate din cele 23 miliarde euro alocate României, vizând proiecte din transporturi, energie şi mediu.

Programul va pune în practică Masterplanul de transport, strategia pentru următorii ani a sectorului românesc al transporturilor, care vizează să îmbunătăţească infrastructura deja existentă, să dezvolte un sistem de transport urban sustenabil şi să definitiveze reţeaua centrală TEN-T în România.

Comisarul pentru politică regională Corina Creţu a afirmat că, până în anul 2020, unul din patru locuitori ai Bucureştiului va utiliza metroul, iar călătoria cu trenul pe toate căile ferate din reţeaua TEN-T se va reduce cu 20%.

Comenteaza