Povara fiscală de pe umerii unui român cu salariu mediu: jumătate din venituri reprezintă taxe și impozite

Povara fiscală de pe umerii unui român cu salariu mediu: jumătate din venituri reprezintă taxe și impozite

Românii muncesc mai bine de jumătate din an doar pentru plăti taxe și abia după aceea încep să muncească pentru ei înşişi. 19 iunie este declarată Ziua Libertății Fiscale, adică e ziua în care românii au reuşit să plătească, simbolic, dările către stat.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Acest calcul arată povara fiscală de pe umerii unui român care câștigă un salariu mediu. Aproape jumătate din venituri reprezintă taxe și impozite. Din 100 de lei așadar, rămânem în buzunar cu puțin peste 50 de lei. 

Salariul mediu net în România a ajuns la 3.294 lei, în creştere faţă de februarie 2020 cu 92 de lei şi cu 219 lei mai mult decât în martie 2019, când câştigul salarial mediu net era de 3.075 lei lunar. Totuşi mulţi români trăiesc doar cu salariul minim sau au venituri sub salariul minim pe economie. Potrivit HG 935 din 13 ianuarie 2019, salariul minim brut pe economie a crescut de la 2080 de lei la 2230 de lei, de la 1 ianuarie 2020.

Cum ne plasăm în comparație cu alte state din Uniunea Europeană, unde salariul mediu an variază între 10.000 și aproape 70.000 de euro pe an, iar taxele sunt cuprinse între 30 și 55%?  Nu ne situăm departe de media europeană în ceea ce privește Ziua Libertății Fiscale. În medie, un european muncește până pe 14 iunie pentru a-și plăti dările către stat. România fiind pe locul 17. 

Astfel, cu un salariu mediu de 11.500 de euro, un român câștigă al treilea cel mai mic salariu din UE, ceea ce îl lasă, din nou, cu al treilea cel mai mic venit disponibil, de aproape 6200 de euro. 

Prin comparație, un locuitor din Luxemburg, țara cu cel mai mare salariu pe an din Uniune, rămâne după ce plătește toate taxele cu un venit de peste 39 de mii de euro. 

Bulgarii stau cel mai prost la acest capitol. Încasează cel mai mic salariu din Uniunea Europeană, nici măcar 9.000 de euro, iar după ce plătesc taxele mai rămân cu un venit de doar 5.000 de euro.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza