Preferințele angajatorilor din Cluj: mai mulți specialiști, mai puțini muncitori

Preferințele angajatorilor din Cluj: mai mulți specialiști, mai puțini muncitori

Clujul se află între primele trei zone din România în privința ofertei de angajare de oameni cu studii superioare, în timp ce pentru personalul necalificat județul este depășit nu numai de București, ci și de Brașov și Timiș.  

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

200.000 de posturi noi au fost scoase în piaţă de către angajatorii din România şi din străinătate în primele nouă luni ale anului pentru candidaţi din categoria specialiștilor (White Collar), potrivit platformei de recrutare Ejobs.

Dintre acestea, 26.000 au fost în septembrie, în timp ce candidaţii fără studii superioare (Blue Collar) au putut aplica la 21.000 de oferte. La nivelul întregului an, numărul de locuri de muncă destinate specialiştilor a fost mai mare cu 20.000 decât cele din segmentul Blue Collar.

"Specialiştii sunt căutaţi în piaţă, inclusiv în această perioadă. E suficient să ne uităm la IT sau la banking, unde nu a existat un impact atât de puternic în urma schimbărilor din ultimele luni. Vedem un număr destul de mare de joburi şi în sectoarele mai creative, precum marketing sau comunicare.

La fel se întâmplă şi în cazul managerilor. Dacă pentru joburile Blue Collar acum recrutorii găsesc mai repede candidaţi, pentru cele de specialişti încă există o competiţie puternică între angajatori pentru a-i atrage pe cei cu adevărat relevanţi într-un timp cât mai scurt", a declarat Bogdan Badea, CEO al Ejobs România.

Oraşele în care se caută cei mai mulţi specialişti cu studii superioare sunt București, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov. "Investiţiile care s-au făcut în ultimii ani în aceste oraşe au crescut şi nevoia de candidaţi. Vorbim de puternice centre universitare, iar multe business-uri şi-au deschis sedii aici tocmai pentru a putea avea acces imediat la pepiniera de absolvenţi", explică Badea.

Pentru joburile Blue Collar, cele mai multe oferte vin din tot din partea angajatorilor din capitală, însă următoarele locuri aduc o schimbare - urmează Braşov, apoi Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa. În acest an crește numărul de opţiuni pentru candidaţii cu studii superioare care vor să lucreze în afara ţării.

Angajatorii străini caută în această perioadă mai mulţi specialişti (în special pentru sectorul medical) decât muncitori, în ciuda faptului că românii preferă momentan să aplice pentru joburile din ţară. În perioada ianuarie - octombrie, 5,5 milioane de înscrieri din partea candidaţilor cu studii superioare au fost înregistrate pe Ejobs.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza