Premieră istorică. Cheltuielile pentru energia verde le egalează pe cele pentru combustibili fosili

Premieră istorică. Cheltuielile pentru energia verde le egalează pe cele pentru combustibili fosili

Pentru prima dată în istorie, cheltuielile globale pentru energia verde le-au egalat, în 2022, pe cele pentru combustibilii fosili.
 

Anul trecut, la nivel mondial s-au cheltuit în total 1.100 de miliarde de dolari americani pentru energie verde şi alte măsuri de reducere a emisiilor de carbon în sectoarele energetice din lume.

Această cifră este cu atât mai impresionantă cu cât, pentru prima dată în istorie, cheltuielile globale pentru energia verde le-au egalat pe cele pentru combustibilii fosili, potrivit the good news hub.

Într-un raport recent privind energia curată, publicat de grupul de cercetare BloombergNEF, se prevede că investiţiile în energia verde sunt pe cale să depăşească cheltuielile pentru combustibilii fosili.

„Investiţiile în tehnologiile de energie curată sunt pe punctul de a depăşi investiţiile în combustibilii fosili. Rezultatele noastre pun capăt oricărei dezbateri privind impactul crizei energetice asupra implementării energiei curate", a declarat Albert Cheung, şeful departamentului de analiză globală al BloombergNEF.

Din totalul de 1.100 de miliarde de dolari, un total record de 495 de miliarde de dolari a fost cheltuit pentru energie regenerabilă, care include biocombustibili, energie eoliană şi solară şi alte surse regenerabile. Această sumă este în creştere cu 17% faţă de 2021.

Pe locul doi, la mică distanţă, se află cheltuielile pentru electrificarea transporturilor, cu un total de 466 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creştere impresionantă de 54% faţă de 2021.

Cele mai mari cheltuieli pe ţară au fost făcute de China, care a reprezentat aproape jumătate din cheltuielile totale, cu 546 de miliarde de dolari. Aceasta a fost urmată de SUA, cu 141 de miliarde de dolari, Germania ocupând locul 3, Franţa locul 4 şi Regatul Unit locul 5 în ceea ce priveşte cheltuielile totale.

Beneficiile energiei regenerabile nu se limitează doar la reducerea costurilor. Sursele de energie regenerabilă nu emit gaze cu efect de seră şi alţi poluanţi care sunt dăunători pentru mediu şi sănătatea umană.

Trecerea la energia regenerabilă are potenţialul de a reduce poluarea aerului şi a apei, de a îmbunătăţi sănătatea publică şi de a încetini ritmul schimbărilor climatice. de asemenea, creează noi locuri de muncă şi oportunităţi economice. Sectorul energiei regenerabile angajează deja peste 12 milioane de persoane în întreaga lume, iar acest număr este aşteptat să crească în anii următori.

Beneficiile energiei regenerabile nu se limitează doar la reducerea costurilor. Sursele de energie regenerabilă nu emit gaze cu efect de seră şi alţi poluanţi care sunt dăunători pentru mediu şi sănătatea umană.

Trecerea la energia regenerabilă are potenţialul de a reduce poluarea aerului şi a apei, de a îmbunătăţi sănătatea publică şi de a încetini ritmul schimbărilor climatice.

Multe ţări au stabilit obiective pentru cantitatea de energie regenerabilă pe care doresc să o producă în anii următori. De exemplu, Uniunea Europeană îşi propune să producă 32 % din energia sa din surse regenerabile până în 2030, în timp ce China îşi propune să producă 35 % din energia electrică din surse regenerabile până în 2030.

Comenteaza